Százhúsz éves iskola

98

Fennállásának 120. évfordulóját ünnepelte a székely­udvarhelyi Tompa László Általános Iskola. A város szombatfalvi részén található patinás tanintézmény története a XIX. század végéig nyúlik vissza. Egyrészt akkor csatolták a korábban különálló Szombatfalvát a városhoz, és a nagy múltú felekezeti iskolák mellé néhány állami iskolát is alapítottak akkoriban.

Találkozó. Középen Csébi Józsefné Tompa Judit, a költő unokája Fotó: Asztalos Ágnes
Találkozó. Középen Csébi Józsefné Tompa Judit, a költő unokája Fotó: Asztalos Ágnes

A mai tanoda elődje az 1896–97-es tanévben alakult át községi fiúiskolává. Kezdetben a szombatfalvi templom melletti épületben zajlott a tanítás, majd a gyermeklétszám növekedésével bérelt helyiségekben. Végül az új állami iskolaépület 1935-ben készült el, amelyet a későbbi években – az igényeknek megfelelően – még bővítettek. A korábban 1-es számú Általános Iskola névre hallgató tanintézmény 1991-ben vette fel Tompa László nevét, aki – bár Betfalván született –, felnőttéveit Székelyudvarhelyen élte le, a város saját költőjének tekinti.
A szépen rendbe tett épület előtt 2006-ban avatták fel Tompa mellszobrát, ez a helyszíne a minden esztendő májusában, a költő halálának évfordulóján a megemlékezéseknek, ekkor tartják a Tompa-napot is. Az idei ünnep különleges, hiszen pár éve Tompa László egyik Magyarországon élő unokája, a Tanítók Fekete István Egyesületének tagja felvette a kapcsolatot az udvarhelyi iskolával, és most néhány kollégájával eljött az ünnepségre. Csébi Józsefné Tompa Judit Tompa László harmadik gyermekének a gyermeke, Budapesten született, ott is él.
– Pár éve kicsit elmélyültem abban a gondolatban, hogy létezik egy nagyapámról elnevezett iskola, és – magam is pedagógus lévén – fontolgattam, hogy felkeresem azt a tanintézményt. Aztán a Tanítók Fekete István Egyesülete hivatalosan is felvette a kapcsolatot az udvarhelyi kollégákkal, és a tavaly négy itteni tanítónőt láttunk vendégül, ezt viszonozva vagyunk két társammal itt Székelyudvarhelyen. Nagyon örülök, hogy éppen az iskola 120 éves évfordulójára és a Tompa-napra tudtunk időt szakítani – mondta Tompa László unokája.
A múlt hét végén bensőséges hangulatú találkozó zajlott az udvarhelyi és a vendég pedagógusok között, akik az iskola életével is megismerkedtek. Pénteken Tompa László szobránál ünnepélyes megemlékezést tartottak, majd a vendégekkel és az ünnepségek rendszeres résztvevőjével, Tompa másik unokájával, Tompa Klára zenetanárnővel együtt a költő sírjánál koszorúztak. Azt követően anyanyelvi vetélkedőt rendeztek az iskolában, amelyre több tanintézményből érkeztek tanulók, a zsűriben a vendég pedagógusok is szerepet vállaltak.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet
1 hozzászólás
  1. […] szazhusz-eves-iskola […]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek