Száz diákszínjátszó Thália bűvöletében

10

Musical, komédia, falusi történet, dráma, versműsor, egyéni és mozgásszínházi előadás – színes volt a repertoár, nívósak a versenyző és a versenyen kívül bemutatott darabok a kamaszkorúvá érett diákszínjátszó fesztiválon. Jó játék volt a három nap, jövőre még nagyobb játszóteret álmodnak.

Mary Poppinstól tanult nevetni az udvarhelyi Vitéz Lelkek, Játszóteret álmodtak a szintén házigazda Üvegfigurák, kortárs, humorral fűszerezett versfüzérben mesélte el kamasz lényének lényegét a gyergyószentmiklósi Szín-kron Csoport, ékes, fényes, acél varrótűért tették tűvé a lakodalmas házat a krasznai Tinikomédiások, bort ivott az asszony kedvéért, de meg is itta a mámor hevének levét a szilágycsehi Berekenye – sommásan ez a leltára a hétvégén Székelyudvarhelyen lezajlott Amatőr Színjátszó Fesztivál „menüjének.”
A diákszínjátszóknak találkozásra, bemutatkozásra, ismerkedésre, tapasztalatcserére és nem utolsósorban megmérettetésre egyaránt kiváló háromnaposra szabott rendezvényt 2002-ben indította útjára az Udvarhelyi Fiatal Fórum, idén a szervezőcsapathoz csatlakozott a Tomcsa Sándor Színház két színművésze, P. Fincziski Andrea és Bekő Fóri Zenkő vezette Valeo Art Egyesület is. A Siculus Ifjúsági Házban lezajlott programsorozat pörgős volt, a szervezők gondoskodtak arról, hogy senki ne unatkozzon a tavalyi egyről háromnaposra bővített fesztivál ideje alatt. Holtidő nem volt: pénteken, szombaton és vasárnap is többórás beszéd és mozgás workshopon „edzett” az ifjúság, délutántól estig pedig a rivaldafényben bizonyította, érti, érzi és szereti a színjátszást.
A versenyt a diákszínjátszásban már veteránnak számító, 26 éves Vitéz Lelkek színjátszó csoport indította. A Szász Mihálykó Mária tanárnő által mentorált, főképp a Tamási Áron Gimnázium tanulói­ból verbuvált csapat, akik tavaly az Equus című drámával elvitték a legjobb előadásért járó díjat, most nem arattak babért előadásukkal. A Mary Poppins musical, bár színes volt és mesés, nagy tapsot is kapott, a tehetséges és felkészült Vitézektől – joggal –többet és jobbat váró zsűrit nem nyűgözte le, a varázslat, a színházi csoda most nem született meg a színpadon. Remekelt viszont Az én cirkuszom című egyéni előadásában a csapat tagja, Bálint Előd – kár, hogy a negyvenperces kiváló előadással versenyen kívül jelentkezett a kétség nélkül igen tehetséges fiatalember a fesztiválra, így az egyébként vitathatatlanul kiérdemelt díjat nem oszthatták ki neki az ítészek.


Hasonlóképpen kiváló, felszabadult összjáték volt a szilágycsehiek off-programos mozgásszínházi előadása, a Full of Hope – a Bodea György által irányított Berekenye csapat a mobil-kórságot mutatta be ötletesen, hitelesen. A versenybe Gárdonyi Géza: A bor című komédiájával neveztek be, a két székely góbét autentikusan, sallangmentesen és hitelesen bemutató pados jelenetükért meg is kapták a jutalmat, nekik dukált a Legjobb jelenetért járó oklevél és könyvjutalom.
Az idei legszebb és legszínesebb színpadkép, jelmez a krasznai színjátszóké, a Tinikomédiásoké volt. A darabválasztás – Illyés Gyula: Tűvétevők című falusi komédiája – már nem bizonyult ennyire szerencsésnek, bár voltak benne vidám jelenetek, jelenések, összességében mégsem sikerült meghódítani vele sem a bírákat, sem a közönséget. A krasznai csapat végül babér nélkül tért haza, de ez nem szegte kedvüket, úgy búcsúztak, jövőre is visszatérnek, hiszen nagyszerűen érezték magukat, sok és hasznos szakmai tapasztalattal lettek többek.
Színpadi stúdiótérben, testközelben a publikumhoz álmodtak furcsa, felnőtt- és gyermekcsaták drámai színhelyéül szolgáló Játszóteret a P. Fincziski Andrea és Bekő Fóri Zenkő színművészek tanítványai, az Üvegfigurák. A Játszótér című előadást, amelyet Biljana Srbljanovics: Belgrádi Játszótér című drámája alapján Bekő Fóri Zenkő vitt színre, percekig tartó vastapssal jutalmazta a közönség, a zsűri pedig a fesztivál különdíjával. Erőteljes, dinamikus, hatásos, de nem hatásvadász produkció volt, kiforrott, felszabadult és őszinte, a nézőtéren ülőket minden pillanatával megszólító játék.
Ki vagyok én? – a gyergyós­zent­miklósi Szín-kron Csoport kortárs versekkel, két gitár kíséretében előadott dalokkal, sok humorral, érzékenységgel és kiváló szövegmondással nyűgözte le a nagyérdeműt. Egyszerű, letisztult, lélektől lélekig szóló összeállításuk megítélésekor nem volt vitás: a 15. Amatőr Színjátszó Fesztiválon a Kolozsi Borsos Gábor színművész csapata érdemelte ki a legjobb előadás díját.
Tartalmas és tanulságos három nap volt a fesztivál, hiányérzetet generáló szépséghibája csupán egy: elmaradt a tervezett, a társaságot még inkább összehozó levezető, összegző csoportos beszélgetés. A szervezők azt ígérték: jövőre pótolják azt, amire idén már nem futotta az időből, energiából. A 16. fesztivál tervei már körvonalazódnak, árulta el az idei rendezvényhez szervezőként csatlakozó Valeo Art Egyesület tagja, Bekő Fóri Zenkő színművész, aki szerint a következőn lesznek újdonságok, de a lényeg nem fog változni. Az lesz a legfontosabb, hogy a fiatalok szeressék, élvezzék a színház lényegét: az örömteli, felszabadult és minden művészkedéstől mentes játékot.
– Minden évben próbáltunk lendületet és új erőt adni a rendezvénynek. Az idén is ez volt a célunk közösen a P. Fincziski Andrea és Bekő Fóri Zenkő színművészek által vezetett Valeo Art Egyesülettel, akikkel jó csapatot alkottunk, mert ők a szakmai tudásukat, mi pedig szervezési tapasztalatunkat adtuk ahhoz, hogy megújuljon a fesztivál. Az idei év különlegessége a beszédtechnikai és mozgás workshopok voltak, melyen díjmentesen vehettek részt a fesztiválon szereplő fiatalok. Úgy gondolom, hogy a képzőktől és zsűritől kapott visszajelzések, építő jellegű kritikák megfelelő útravalók a csapatoknak. Szervezőként sikeres, tartalmas és hasznos találkozóként könyveljük el a 15. felvonást, mert a célját elérte, a 100 színjátszó fiatal tapasztalhatott, tanulhatott s szórakozhatott is – foglalta össze az idei év tapasztalatait Vass Orsolya, a szervező és házigazda Udvarhelyi Fiatal Fórum elnöke.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.