Szavakkal feloldani a gátlásokat

53

Hát, én nem gondoltam, hogy Csík­szeredában ennyi tehetséges ember él – sóhajtott fel a mosdóban egyik barátnőm a Slam poetry előválogató végén. Meglátása cseppet sem volt helytelen, hiszen a Grund kávéházban szervezett eseményre nyolc olyan fiatal érkezett, akik nem féltek megmutatni saját gondolataikat, és ovációt váltottak ki a közönségből. A Nest által szervezett rendezvényre sokan voltak kíváncsiak, és a felolvasott szövegekben mindenki megtalálhatta azt a gondolatmorzsát, amely számára a legtöbb mondanivalóval bírt.

Már pénteken lefoglaltam az asztalt a szombat esti rendezvényre, amelynek a Grund kávéház adott otthont, hiszen korábbi tapasztalataim alapján úgy gondoltam, hogy Csík­szereda fiataljai előszeretettel látogatnak el a Slam poetry estekre. A megnevezés egy underground színpadi műfajt takar, ahol nemtől, kortól, vallási hovatartozástól függetlenül bárki felléphet és felolvashatja saját versét.
Meglátásom igaznak bizonyult, hiszen az előválogató kezdetére megtelt érdeklődőkkel a kávéház, és ez a tény számomra azt mutatta, hogy van igény a hasonló jellegű rendezvényekre. A Slam poetry esteknek mindig különleges hangulatuk van, hiszen a különböző, olykor ellentétes látásmódokat képviselő fellépőket egy cél vezérli, ez pedig a közönség elgondolkodtatása, megérintése.
Csíkszeredában roppant mód sikerült ennek a tervnek a megvalósítása, hiszen a jelentkezőkből olyan mezőny alakult ki, amellyel kapcsolatban André Ferenc költő/slammer, úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt három évben sehol nem volt ilyen magas színvonalú est. André, aki műsorvezetőkén is jelen volt, elmondta, hogy Csíkszeredában mindig nagy élmény Slam poetry estet szervezni, igazi felüdülés volt számára az itteni rendezvény.
A fellépők előadását zsűri pontozta, a közönség pedig tapsviharral és hangos csettintésekkel fejezte ki az érdekes gondolatok iránti elismerését. Az öttagú zsűri eleinte szigorúan pontozott, a későbbiekben viszont csak úgy záporoztak a legnagyobb dicséretet jelentő tíz pontok.
A formabontó, meghökkentő és viccesen elgondolkodtató szövegek mindenkihez szóltak, és könnyedén azonosulni lehetett a szabad versek tematikáival. Albert Einstein relativitás-elmélete, az elidegenedett tizenéves gondolatvilága, a határtalan önkritika, a valláshoz való viszony, sőt a skizofrénia is terítékre került szombat este, amikor egyszerre nevettek és szájukat elhúzva fintorogtak a Grundban összegyűlt fiatalok.
A fellépők egymásutánisága és a jobbnál jobb szövegek előadása különleges hangulatot teremtett, így sokszor megütötte a fülem a következő mondat: „Nagyon ki kellene mennem, de nem akarok kihagyni egy slammelőt sem.” És valóban, mindenki végigülte a kétórás programot, amelynek során olykor saját nyomorúságán is képes volt nevetni a közönség. A verseny szabályai alapján három fellépő juthatott volna tovább, de hihetetlenül erős volt a mezőny, így az a döntés született, hogy Csíkszeredát öten is képviselni fogják a kolozsvári döntőn.
Banga Szilárd, a Nest alapítója, elmondta, hogy a Slam poetry célja a fiatalság megmozgatása és gondolkodásának fejlesztése. Ezt a kijelentést támasztotta alá az este, ahol nemcsak kívülállóként voltam jelen, hiszen a barátom is a fellépők táborát gyarapította, így kicsit én is átéreztem a szerepléssel együtt járó drukkot.
Végig azon gondolkodtam, hihetetlenül nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki több tucat ember elé merjen állni, és szemrebbenés nélkül képes legyen elmondani gondolatait, hiszen egy idegen által megírt szöveg elszavalása korántsem jár olyan izgatottsággal, mint a saját megfogalmazású világkép megosztása.
Ezzel kapcsolatban Fazakas Zsolt, az egyik továbbjutó elmondta, az első ilyen jellegű fellépésekor annyira ideges volt, hogy majdnem elejtette a telefonját a remegéstől. Hozzátette, hogy mostanra egészséges drukká alakult ez az állapot, hiszen már több mint egy éve aktívan jelen van különböző slam-eseményeken.
– Másodszorra léptem fel Csíkszeredában, és mindkét itteni alkalom a legjobbak közé tartozott. Nem tudnék semmi negatívat kiemelni, ami hatalmas dolog. A közönség, szervezés, helyválasztás, a versenyzők szövegei, egyszóval minden kiemelkedően jó volt. És köszönöm ezt az élményt mindenkinek, aki ott volt – nyilatkozta a verseny után Fazakas Zsolt.
Az est végén egy emberként indultak haza a slam kedvelői, így számomra egyértelmű volt, hogy a jelenlévők közül mindenkit a szabad versek egyedi műfaja vonzott a kávéházba, nem a szombat esti bulizás. Csíkszeredában igény van a kultúrára, és nemcsak az idősek körében.
A Slam Poetry előválogatót elégedetten zárták a szervezők, a rendezvény következő állomása Kolozsvár lesz, ahol a Bulgakov kávéházban lesz az utolsó előválogató. A november végi döntőben, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Kolozsvár és Csíkszereda versenyzői is fellépnek majd.
Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.