Szakrális maraton: nem verseny, hanem zarándoklat

140

„E jelben győzni fogsz” – ezzel a mottóval szervezik meg a Szakrális maratont a keresztény értékekért, a békéért, amelyen bárki, több, előre meghatározott útvonalon részt vehet kerékpárral vagy futva. A nagyszabású esemény augusztus 14-én, Nagyboldogasszony ünnepe előtt egy nappal zajlik majd. Erdély, de főként a Székelyföld több régiójában is lelkiekben gazdagodva, testben erősödve sportolhatunk majd.

Sajtótájékoztatón ismertették a Szakrális maraton célkitűzéseit. Jövőt formáló kereszténység Fotó: HMT Sajtószolgálat
Sajtótájékoztatón ismertették a Szakrális maraton célkitűzéseit. Jövőt formáló kereszténység Fotó: HMT Sajtószolgálat

Nem verseny, hanem zarándoklat – hívják fel azok figyelmét a Szakrális maraton szervezői, akikben kétségek merülnének fel, hogy fizikailag elég rátermettek-e a maratonon való részvételre. Az Erdélyi Mária-út Egyesület és a Csíksomlyói Civil Kezdeményezés a Szakrális maraton elindítói, partnerként számos turisztikai és sportegyesület, valamint önkormányzat is támogatja a rendezvényt – ismertették az eseményt bemutató sajtótájékoztatón.

Az útvonalak szakrális helyeket érintenek
A maraton érkezési pontjai Csíksomlyó, Mikháza, Kaplony, Zajzon és Perkő. Augusztus 14-én Csíksomlyóra Székely­ud­var­hely­ről, Sepsiszentgyörgyről, Gyer­gyó­szent­mik­lós­ról és Gyi­mes­fel­ső­lok­ról indulnak. Csík­sze­re­dá­ból Fel­csí­kon Csík­karc­fal­va, míg Al­csí­kon Tusnád érintésével, illetve Szentegyháza felé, majd onnan vissza futnak vagy bicikliznek Somlyóra. Mikházára Ko­rond­ról és Marosvásárhelyről indulnak a csapatok. Kaplonyba Szat­már­né­me­ti­ből, Zajzonba pedig Brassóból érkeznek a sportolók. A Perkőre augusztus 20-án szervezik meg a maratont, mivel az ottani kápolnának akkor van a búcsúja, a tekerők-szaladók Kéz­di­vá­sárhelyről indulnak.
Urbán Erik ferences testvér a Csíksomlyói Civil Kezdeményezés részéről kiemelte a túraútvonalak szakrális jellegét: mindegyik cél vallásos szempontból fontos helyszín, közülük több is ferences kolostor.
– Az ember sokszor hitetlenül vág neki egy-egy nagyobb kihívásnak, de a sikeres teljesítménynek köszönhetően gyakran spirituálisan megújulunk. Ennek a megtapasztalására hívunk most mindenkit: hiszen a sport és a lelki élet kiegészíti egymást. A kiválasztott útvonalak a természet szeretetére, óvására is ráirányítják a figyelmünket – mondta a ferences szerzetes, aki szerint a hasonló közösségi események a keresztény kultúránkban és nemzeti öntudatunkban is megerősítenek bennünket.
Csonta László és Karikás Gábor a bicikliseket, míg Orbán József a futókat érintő kérdésekre adott választ. Lesznek, akik kizárólag futnak vagy bicikliznek, és indulnak vegyes csapatok is, amelyeknek tagjai egy bizonyos szakaszon szaladnak, majd biciklire ülnek, és úgy tekernek tovább. A biciklis útvonalak közül a Szentegyházára vezetőn terepbiciklivel, a többin aszfaltbiciklivel könnyebb közlekedni. Minden csoport biztonságáról gondoskodnak, az útvonalak kevésbé forgalmas szakaszokon haladnak.

Az európai kultúra keresztény gyökereire is felhívják a figyelmet
A maratonnal számos, globális szinten is aktuális kérdésre figyelmeztetnek, többek között az összefogás fontosságára Európa népei között, az üldözött szír keresztényekre, a társadalmi megújulás helyett a személyes megújulás fontosságára, a kereszténység hagyományának jelent és jövőt formáló erejére, valamint az egyház, a civil kezdeményezések és a politikum közös kitűzött cél érdekében való összefogásának fontosságára.
Utóbbit sikerült is megvalósítani, hiszen a civilszervezetek és egyesületek mellett Csíkszereda önkormányzata, valamint Hargita Megye Tanácsa a Hargita Közösségi Fejlesztési Társuláson keresztül támogatja a maratont. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke arra emlékeztetett, hogy a Székelyföld tájai vonzóak azok számára, akik futva vagy kerékpáron ismernék meg. Ezért minden olyan eseményt támogatnak, amely vendégeket csalogat a megyébe. Hozzátette, a megyei tanács munkatársai olyan fejlesztési stratégián dolgoznak, amelynek eredményeként több biciklis és túraútvonalat építenek ki. Kitért ugyanakkor a fiatalok védelmére, a kultúra és sport iránti érdeklődésüknek felkeltésére, valamint az Európai Unió országaiban az elmúlt hónapokban zajlott erőszakos eseményekre.
– A fiatalokat az európai kultúra keresztény gyökereiből kiindulva kell nevelni, hiszen az utóbbi hónapok terrorcselekményei azt mutatják, hogy ők azok, aki nagyon könnyen radikalizálódnak. A Régiók Bizottságában uniós szintű ifjúsági stratégiát fogadtunk el, amely a keresztény értékek mentén határozza meg a fiatalok nevelését – fejtette ki a megyei tanács elnöke.
A Szakrális maraton részleteiről: útvonalakról, indulási időpontokról, valamint a spirituális tartalomról a www.szakralismaraton.ro honlapon tájékozódhatnak.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek