Súlyos vadkár Gyergyócsomafalván – Farkas pusztított el 28 juhot

Ezúttal farkas okozott vadkárokat Gyergyócsomafalván: tegnap virradóra egyetlen vadállat 28 juhot ölt meg, elpusztítva a gazda állományának a felét. Borboly Csaba hatékony vadgazdálkodást vár el a miniszteri rendelettől.

Egyetlen farkas egyetlen gazda birtokán 28 juhot ölt meg tegnap hajnalban – közölte Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata. Mint írják, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a reggeli órákban a csomafalvi polgármesteri hivatalban folytatott megbeszélésen értesült a történtekről, majd az alpolgármesterrel közösen felkereste a károsultat.
– Ezek azok az állatok tegnap még legelésztek. Hatalmas veszteség ez az állattartó gazda számára, akinek juhállománya felét egyetlen éjszaka alatt elpusztította a farkas – fogalmazott az eset kapcsán Borboly. A megyeelnök megítélése szerint nagy gondok lesznek a hétköznapok tekintetében, ha a miniszteri rendelet nem biztosít előnyös megoldást a vadgazdálkodás és a természet számára.
Azt szeretnénk elérni, hogy Grațiela Gavrilescu miniszter a medvék és farkasok esetében jóváhagyott beavatkozási kvóta megszabásakor vegye figyelembe a következőket: a kvóta legyen arányos az egyedek számával, ami egyre növekszik Hargita és a környező megyékben – bírálta a tegnapi közlésre esedékes miniszteri rendeletet a megyeelnök.
Jánosi-Borsos Attila alpolgármester azt is nehezményezte, hogy a tetemeket elszállító cégnek előre kell fizetni.
– Idén már öt nagy vadkár volt a településen, juhok és szarvasmarhák estek áldozatul. A szomorú az, hogy bent a faluban történnek a károk, nem kint az erdőn, bejárnak a vadállatok a lakott részekre – hangsúlyozta Gyergyócsomafalva alpolgármestere.


– Nincsenek szavaim, hogy mekkora veszteség ért. Hiába a villanypásztor és a kutyák, a farkas hatalmas pusztítást végzett. Megevett egy-kettőt közülük, a többit csak megölte – mondta a károsult gazda.
Borboly Csaba arról is beszélt, hogy tegnap éjszaka levélben fordult a megye polgármestereihez, kérve őket, hogy minden olyan település, ahol sorozatos medvetámadás volt, tegyen le igénylést.
Várhatóan csak azok az igénylések lesznek figyelembe véve, ahol az alábbi feltételek teljesülnek: legalább 2-3 támadás történt az elmúlt három hónapban, amelyekre megtörtént a kárjelentés, van kármegállapító jegyzőkönyv minden támadáshoz, továbbá legyenek fotók az állattetemekről. A megyei tanács és vidékfejlesztési egyesülete segíteni fog a vadásztársaságokkal való egyeztetésben, az igénylés ügyében – írta levelében Borboly Csaba.

HN-információ