Stadion 12 millió euróért – Nemzetközi szinten a liga 3

5

A múlt szerdán a régiófejlesztési és közigazgatási minisztérium honlapján megjelent két olyan kormányhatározat-tervezet, amelynek értelmében sportlétesítmények épülnének Teleorman és Dolj megyében. Azokat közvitára bocsátották, és észrevételeket, javaslatokat július 21-gyel bezárólag lehet benyújtani. A Dolj megyei kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy tulajdonképpen a Craiován építendő labdarúgó-stadionról van szó, amelynek műszaki-gazdasági ismérveit annak idején a 2014/900-as kormányhatározattal hagyták jóvá, s a mostani értelmében azt módosítanák. Nem is ez az a kormányhatározat-tervezet, amely okkal és joggal válthat ki „érdeklődést” (értsd ez alatt akár a megrökönyödést is), hanem a másik, amely a „szeretett” pártvezér szülőföldjén építendő stadionról ad hírt.

A stadion látványterve Fotó: teresport.ro

Jóváhagyásra kerül(ne) a szóban forgó kormányhatározat értelmében a Teleorman megyei Alexandria municípiumban építendő sportkomplexum beruházási létesítmény. Egy megyeszékhelyen építendő stadion ellen (főleg akkor, amikor a mai igényeknek megfelelővel nem rendelkeztek) úgy általában nem lenne indokolt fenntartások, kifogások és ellenvetések pufogtatása, de ez esetben némileg másképp fest a helyzet.

„Érdemleges teljesítmények”
Kezdenénk azzal, hogy a beruházás értékét 12,2 millió euróra taksálták, annak beépített területe 15 795 m2, lelátóin 5496 szurkoló foglalhatna helyet, s a munkálatok kivitelezési időtartama 18 hónap. Rendjén lennének, lehetnének ezek a számadatok is. De nézzük meg, mit is tartalmaz a jogszabálytervezet megindokolási jegyzéke. Nos, annak értelmében azért lenne szükség erre az új stadionra, mert Alexandria municípium meglévő labdarúgópályájának lelátója az 1-es liga számára előírtnál kevesebb szurkoló befogadására képes. A stadionnak nincs éjjeli megvilágítási rendszere, a csapatok és a hivatalosságok rendelkezésére bocsátott felületek/helyiségek alulméretezettek, a stadion nem rendelkezik helyiségekkel az írott sajtó képviselői számára, valamint a televíziós közvetítésekre, továbbá sem olyan ellátmánnyal (térfigyelő kamerák, figyelmeztető rendszer stb.), amelyeket szükségeltetnek a biztonságra vonatkozó törvényes előírások értelmében. Tekintettel e tényállásra, a kormányhatározat tervezetének kezdeményezői azt hangoztatják, hogy a javasolt beruházás indokolt és szükséges annál is inkább, mert a „helyi sportegyesületeknek rendszeresen jegyeznek érdemleges teljesítményeket a belföldi, sőt a külföldi versenyeken is”.

Vannak, de nem az élvonalban
A valóság más: fényévnyi távolságban van az alexandriai labdarúgócsapat (akárcsak a Teleorman megyeiek) az első ligától, akárcsak a belföldi és a külföldi érdemleges teljesítményektől. A legutóbbi idényt az alexandriai labdarúgócsapat a 3-as liga negyedik helyén végezte, s azért olyan „rangos” csapatokkal kellett megküzdenie, mint a FC Aninoasa, az ACS Sirineasa vagy a CS Podari. (Akik nem tudnák: Aninoasa egy Hunyad megyei kis bányászváros, Sirineasa egy Vâlcea megyei község, Podari pedig egy Dolj megyei község.) Amúgy Teleorman megyében még egyetlen olyan labdarúgócsapat tevékenykedik, amely a harmadik ligában szerepelt, a CS Sporting Roșiori, amely a FCM Alexandriával azonos szériában a hetedik helyet foglalta el. A soron következő idénytől igaz bekövetkezett egy némileg kedvező változás, bekerülve a harmadik ligába a Voința Săelele. Tehát itt tartunk a Teleorman megyei labdarúgósport tekintetében, amelyet nem kívánunk ugyan sem minősíteni, s még kevésbé alábecsülni, de a tények tények maradnak: semmiképp sem jelenthet „nemzetközi érdemleges teljesítményt” három együttessel jelen lenni a hazai harmadik osztályú bajnokságban. Persze ez nem zárja ki például azt, hogy a FCM Alexandria ne játsszon egy barátságos mérkőzést akár egy Hunyad vagy akár egy Hargita megyei labdarúgócsapattal, sőt meghívhatnak Moldáviából vagy a Teleorman megyéhez közelebb levő Bulgáriá­ból esetenként neves labdarúgócsapatokat egy-egy „összecsapásra”. Nem hinnénk viszont, hogy eleget tenne egy ilyen meghívásnak például a bulgáriai Levski Sofia vagy a Ludogorets Razgrad, még akkor sem, ha időközben felépülne a közel 6000 férőhelyes új stadion.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.