Sport plusz

30

Szánalmasan borúlátó, ártó hozzáállás, de úgy érzem, a fejemben már eldőlt: a jégkorong nem éri el az ingerküszöbömet. Megelégedek a tudósítások olvasásával, de fölöslegesnek érzem, hogy kimenjek meccsekre. Túl nagy a bölcsködés és túl kicsi a korong, ezért előbbit nagyon jól meghallom, utóbbit viszont egyáltalán nem látom. Szerencsémre feljövőben a csíkszeredai foci csillaga, és mivel a labdarúgás szabályait legalább értem, a labdát pedig látom, már alig várom, hogy kezdődjön az új idény és el-eljussak legalább a fontosabb meccsekre.
A legnagyobb csíki fociörömet kétségkívül az FK Csíkszereda irányelveiben lelem. Máris rengeteg pluszt jelent, a jövőre nézve pedig ma még nem is látható potenciált rejthet magában az, hogy ennek a csapatnak többletidentitása van. Egyelőre ez országos szinten csak annyiban látszik, hogy bukaresti szemüveggel nézve nehéz leírni a nevét, mert nem románul van. Helyi szinten már azt is látjuk, hogy nagyon tudatosan székely vonalon építik az utánpótlását. A tegnapi sajtótájékoztatóról közölt tudósításokat olvasva már a következő szint is kirajzolódik: egyfajta testvérkapcsolat kialakulása a következő szezontól az első osztályban bemutatkozó Sepsi OSK szurkolóival.
Bízom benne, hogy a koncepció, a szurkolói és az anyagi támogatás nem változik rossz irányba, és akkor következhet a klubok közti szoros együttműködés, majd a kacsintgatás a többi székelyföldi klub felé – nem mintha máris nem lenne kiterjedt a hálózat. Majd ez az egész abban csúcsosodhat ki, ha minél több sportág klubjait és szurkolóit maga alá vonja a székelyföldi sport eszméjének egyfajta ernyője.
Ebben a szellemben közösségformáló és önazonosság-erősítő légkör alakulna ki, amely átlépne legendás (és egyben legendásan eltúlzott) csíki–udvarhelyi–gyergyói ellentéteket, és a megyehatárt túlnőve közelebb hozná – még autonómia nélkül is – mindazokat, akik lakhelyük, politikai nézeteik, esetleg vallási hovatartozásuk miatt távolságot tartanak egymástól. Ha a mi városunkban történik, akkor – akarva, akaratlan – rólunk is szól. Hadd szóljon!

Ajánlott cikkek

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.