Sokan hagyták az utolsó pillanatra

15

Tegnap lejárt a határidő: Hargita megyéből 577 juhtartó igényelte – közülük ötvenen tegnap délelőtt – a gyapjúértékesítési minimis-támogatást, ám várhatóan ez még nem a végső szám: a későn este érkezettek együtt a mezőgazdasági szakigazgatóság szerint a támogatásigénylők száma hatszáz fölé kerekedik.

Több mint 305 tonnányi – egészen pontosan 305 619 kilogramm – gyapjú értékesítésére igényelték a tegnap délelőttig a célra felajánlott kilónkénti 1 lejes „de minimis” támogatást a Hargita megyei juhtartók – tájékoztatta lapunkat a 11 óráig beérkezett kérelmek és a szakminisztériumnak elküldött helyzetjelentés alapján Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szakember úgy vélte, az utolsó pillanatokban – a délutáni, illetve a késő esti órákban – beérkező előtámogatási kérelmekkel ez a szám még jelentősen bővülni fog: a szakigazgatósághoz csak a tegnap délelőtti órákban 51 előtámogatási igénylés érkezett, így a gyapjúértékesítési minimis-támogatást kérelmező gazdák száma 577 főre emelkedett. Hozzátette, több mint hatszáz támogatásigénylőre számítanak, így az erre vonatkozó adatokat a szakigazgatóság csak a következő napokban véglegesíti.
Török Jenő elárulta, a gyapjú értékesítését egy lejjel segítő program iránt előzetesen is komoly érdeklődés mutatkozott, ám a lehetőséggel a Hargita megyei, állattenyésztési támogatásra jogosult juhtartók 30 százaléka, úgy tűnik, mégsem kívánt élni. A szakember emlékeztetett: a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség nyilvántartásában 852 juhtartó szerepel, így a tegnap este lejárt határidő tükrében a tegnap délelőttig beérkezett 577 kérésszám jelentősen nagyobb is lehetne.
Az augusztus 30-ig benyújtott előigénylési dokumentummal a gazdák valójában a támogatási programhoz való csatlakozási szándékukat fejezték ki. A kérelemben megjelölt állományról származó gyapjú tényleges értékesítésére a juhtartóknak 2018. július 1-ig lesz idejük. E határidőig nyílik módjuk benyújtani a támogatáshoz szükséges elszámolást is. A kilónkénti 1 lejes támogatás azonban csak akkor illeti a gazdát, ha az állatairól lenyírt gyapjút hivatalos pénzügyi dokumentumok kíséretében törvényesen működő feldolgozó, vagy pedig engedélyezet gyapjúbegyűjtő központok számára értékesíti. Utóbbiakból viszont országos szinten is nagyon kevés van.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.