Sokadalom óriástermésekkel és túrós puliszkával

52

Közel kétkilós pityóka, majdnem 30 kilogrammos sütőtök, és 4 kilónál nagyobb karalábé – óriás méretű terményeket jegyeztek az Őszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásár alkalmával Gyergyószentmiklóson. A rendezvény jó alkalom volt a hálaadásra, s arra is, hogy akinek idén jó termése lett, az segítsen olyanokon, akiknek néha a mindennapi betevőre sem jut.

Megtelt a terményszekér. Rászorulókon segít az adomány Fotó: Nagy Levente

Minden évben nagy érdeklődés övezi az őszi gazdanapi sokadalmat Gyergyószentmiklóson, s ez idén sem volt másképp: a hűvös időjárás ellenére is sok helyi termelő kínálta portékáját a városi piac mögött, s a vásárlók is jöttek szép számban. Sajtok, tejtermékek, húskészítmények, lekvárok, szörpök, mézek, zöldségek, gyümölcsök széles választéka fogadta a nézelődőt.
A megnyitón elhangzott: a sokadalom a hálaadás ünnepe, amikor a gazdálkodók az egész éves munka gyümölcséért mondanak köszönetet.

Kamramustra díjazottakkal
A helyi önkormányzat idén is meghirdette az óriástermések vetélkedőjét. Gyűltek is a méretes pityókák, tökök, murkok, almák, hagymák. A Székely Konyha munkatársainak közreműködésével a Kamramustrát is megtartották. Mint azt Jánossy Alíz főszerkesztő, lapunk munkatársa elmondta: az előző évhez képest kissé csalódást okozott számára a zakuszka-felhozatal, de azért volt, akit díjazni idén is. A legízletesebbnek Simon Attila halas zakuszkáját találták, volt továbbá paszulyos és erdei gombás készítmény is a díjazottak között. A savanyúságok kategóriájában első lett Mayer Ildikó uborkája, a lekvároknál pedig Baricz Magda márványos áfonyás baracklekvárja bizonyult a legfinomabbnak. Baricz Magda tejbefőttje is különdíjat kapott. A díjazottak értékes ajándékcsomagot vehettek át.

Hasznos tippek befőzéshez
A Székely Konyha és a Hargita Népe munkatársa, Simonfi Ildikó a befőzésről, tartósításról osztott meg hasznos tudnivalókat. Előadásában ismertette a leggyakrabban használt fizikai és kémiai tartósítási változatokat, így többek közt a különféle hőkezeléses eljárásokat, illetve kitért a tartósító hatású vegyszerek helyes alkalmazására. Megtudhattuk tőle, hogy a szalicilt a nagyipari konzervgyártásban már nem használják egészségkárosító hatása miatt, alternatívaként a nátrium-benzoátot és a borként ajánlotta, illetve a mértékletességet.
– Noha nem javaslom a szalicil használatát, úgy gondolom, kis mennyiségben nem lehet ártalmas, de vigyázzunk, ne használjunk annyit, hogy érezhető legyen a csípős íze – mondta az előadó.
Az érdeklődők a talajművelésről, talajjavításról is szakembertől szerezhettek hasznos információkat.

Adjad, Uram, hogy jólessék
A helyi polgármesteri hivatal munkatársai azokra is gondoltak, akik megéheztek a vásárlás, nézelődés közben: 60 méteres túrós puliszka készült, amiből mindenkinek jutott kóstoló.
A terményszekér megtelt idén is, ezúttal a Szent Márton Alapítvány által működtetett Szeretetkonyha javára gyűjtöttek. Aki adakozott, olyan családokon, gyerekeken segít, akik számára gyakran gondot jelent, hogy mi kerüljön az asztalra.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.