Sokadalom óriástermésekkel és túrós puliszkával

29

Közel kétkilós pityóka, majdnem 30 kilogrammos sütőtök, és 4 kilónál nagyobb karalábé – óriás méretű terményeket jegyeztek az Őszi Gazdanapi Sokadalom és Nagyvásár alkalmával Gyergyószentmiklóson. A rendezvény jó alkalom volt a hálaadásra, s arra is, hogy akinek idén jó termése lett, az segítsen olyanokon, akiknek néha a mindennapi betevőre sem jut.

Megtelt a terményszekér. Rászorulókon segít az adomány Fotó: Nagy Levente

Minden évben nagy érdeklődés övezi az őszi gazdanapi sokadalmat Gyergyószentmiklóson, s ez idén sem volt másképp: a hűvös időjárás ellenére is sok helyi termelő kínálta portékáját a városi piac mögött, s a vásárlók is jöttek szép számban. Sajtok, tejtermékek, húskészítmények, lekvárok, szörpök, mézek, zöldségek, gyümölcsök széles választéka fogadta a nézelődőt.
A megnyitón elhangzott: a sokadalom a hálaadás ünnepe, amikor a gazdálkodók az egész éves munka gyümölcséért mondanak köszönetet.

Kamramustra díjazottakkal
A helyi önkormányzat idén is meghirdette az óriástermések vetélkedőjét. Gyűltek is a méretes pityókák, tökök, murkok, almák, hagymák. A Székely Konyha munkatársainak közreműködésével a Kamramustrát is megtartották. Mint azt Jánossy Alíz főszerkesztő, lapunk munkatársa elmondta: az előző évhez képest kissé csalódást okozott számára a zakuszka-felhozatal, de azért volt, akit díjazni idén is. A legízletesebbnek Simon Attila halas zakuszkáját találták, volt továbbá paszulyos és erdei gombás készítmény is a díjazottak között. A savanyúságok kategóriájában első lett Mayer Ildikó uborkája, a lekvároknál pedig Baricz Magda márványos áfonyás baracklekvárja bizonyult a legfinomabbnak. Baricz Magda tejbefőttje is különdíjat kapott. A díjazottak értékes ajándékcsomagot vehettek át.

Hasznos tippek befőzéshez
A Székely Konyha és a Hargita Népe munkatársa, Simonfi Ildikó a befőzésről, tartósításról osztott meg hasznos tudnivalókat. Előadásában ismertette a leggyakrabban használt fizikai és kémiai tartósítási változatokat, így többek közt a különféle hőkezeléses eljárásokat, illetve kitért a tartósító hatású vegyszerek helyes alkalmazására. Megtudhattuk tőle, hogy a szalicilt a nagyipari konzervgyártásban már nem használják egészségkárosító hatása miatt, alternatívaként a nátrium-benzoátot és a borként ajánlotta, illetve a mértékletességet.
– Noha nem javaslom a szalicil használatát, úgy gondolom, kis mennyiségben nem lehet ártalmas, de vigyázzunk, ne használjunk annyit, hogy érezhető legyen a csípős íze – mondta az előadó.
Az érdeklődők a talajművelésről, talajjavításról is szakembertől szerezhettek hasznos információkat.

Adjad, Uram, hogy jólessék
A helyi polgármesteri hivatal munkatársai azokra is gondoltak, akik megéheztek a vásárlás, nézelődés közben: 60 méteres túrós puliszka készült, amiből mindenkinek jutott kóstoló.
A terményszekér megtelt idén is, ezúttal a Szent Márton Alapítvány által működtetett Szeretetkonyha javára gyűjtöttek. Aki adakozott, olyan családokon, gyerekeken segít, akik számára gyakran gondot jelent, hogy mi kerüljön az asztalra.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.