Slam Poetry Csíkszeredában – A szavak forradalma

36

Ma is igény van a költészetre a fiatalok körében, derült ki a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón: Simon Márton és Mészáros Péter önálló Slam Poetry estjére több tucat fiatal volt kíváncsi, köztük olyanok is, akik érettségi bankettjükről is késésben voltak.

Szlemelők és vendéglátóik a könyvtárban. Népszerű műfaj Fotó: Keresztes Bea

A Slam Poetry műfaja igen széles skálán mozog a versfelolvasás, színházi előadás és rap között. Kötetlen stílus, amely aktuális, közéleti problémákon át személyes, néhol megrendítő tapasztalatokat ad át a hallgatóságnak – tudjuk meg a szakirodalomból. Az elmúlt pár évben tett szert nagy népszerűségre ez a műfaj, amely előszeretettel használja az irodalomból ismert költői képeket.
Éppen ezért gondolnák sokan, hogy erre nincs már igény, hiszen a mai fiatalság számára már nem mond semmit a metafora, minden a fotómegosztásról szól. Erre cáfolt rá Simon Márton és Mészáros Péter csíkszeredai múlt keddi előadása. Az egy órán át tartó Slam-est az önfeledt nevetés mellett komor, elgondolkodtató pillanatokat is adott az érdeklődőknek.
Visszatérő motívum volt az este folyamán a felbomló szerelmi kapcsolat és a csalódás, amelyet Simon Márton szimpatikus szenvedésnek keresztelt el. A fellépők lazán és könnyedén beszéltek a felnőtté válásról és annak problematikusságáról is. Mészáros Péter elhozta a hallgatóságnak az egyik legsikeresebb alkotását, amely egy alternatív beszélgetést mutatott be a Nyugat irodalmi folyóirat hajdani alapítói között a Facebookon.
Az egybegyűltek tapsviharral jutalmazták a szövegeket, amelynek bizonyos részeiben mindenki megtalált egy darabot saját magából. Nem maradt ki a halál és az önkritika tematikája sem az estből, amely édes-keserű hatást váltott ki a fiatalokból. A slammerek előszeretettel vonták be a közönséget is az előadásba, így téve interaktívvá azt.
A röpke egyórás előadás, amelyet „Szlemtől szemben” címen hirdettek meg, megmutatta a közönségnek a szavak forradalmának erejét, amelynek hatása felszabadító volt. Mert, ahogy Simon Márton fogalmazott: Amiről azt hitted, felszabadít, az tesz rád lakatot.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.