Sehogyan sem jó!

18

– A vannal is baj van – szólalt meg a székely bácsi, majd egy kis szünet után folytatta a bölcseletet. – Mert ha az embernek földje, telke van, azt becsülettel rendeznie kell: nyáron a füvet kell lekaszálni, s ami vele járó dolog mindent elvégezni, kertelni és adózni is utána. Akinek viszont nincs, annak vagyona sincs – fejtette ki.
Hozzáteszem, fején találta a szöget, és nemcsak a földdel és vagyonnal kapcsolatos okfejtésére gondolok, hiszen a székely ember egyik igen erős jellemzőjére tapintott rá. Vegyük csak az elmúlt napok eseményeit, és gyorsan találunk olyan helyzetet, amely illeszkedik a „vannal is baj van” mondat köré. A Csíkszeredai Városnapok keretében három napra szervezett a csíkszeredai önkormányzat koncertsorozatot a Szabadság téren és Majláth Gusztáv Károly téren felállított színpadokon. A szervezők már előre a központban lakók türelmét és megértését kérték, amiért pénteken, szombaton és vasárnap a megszokottól eltérően zenétől és az ünneplő, kikapcsolódó emberek zajától lesz hangos a városközpont.
Én is a város központi részében lakom, és úgy gondolom, hogy nincsen azzal semmi baj, ha az évnek ebben a három napjában megszűnik a megyeközpontban az a kisvárosi békés és csendes hangulat, ami – egyébként főként vasárnaponként, amikor alig lehet emberrel találkozni – jellemzi Csíkszeredát, és pezsegni kezd az élet. A fölött, hogy éjjel tizenkettőig az ablakomban is hallhattam a koncertet, sőt délutánonként az autóversenyzők bőgették a járművek motorját, hát Istenem, szemet huny az ember.
Vagy nem! Mert hát a székely bácsi megmondta… Tudják. És bizony voltak is, akik panaszkodtak és mérgelődtek a városnapi hangzavar miatt. Ők azt biztosan nem vették észre, milyen újdonságokkal bővült idén a rendezvény: a gasztronómiai fesztivált például kifejezetten jó ötletnek tartom. Sőt valószínűleg azt sem értékelték, hogy a koncertfellépők sorában az ilyenkor megszokott sztáregyüttesek mellett a népzenei hagyományainkra építő Sebő együttes is itt volt váro-
sunkban. De ha jövő évtől nem lenne Csíkszeredai Városnapok, akkor? Az baj lenne.

Ajánlott cikkek

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.