Saját temploma van Décsfalvának

45

Ritka, hogy egy több száz éves falunak nincs temploma. A Bögöz községhez tartozó apró település, Décsfalva lakói mindig a szomszédos falvakba jártak istentiszteletre, vagy éppen a helyi iskolában gyűltek össze. Tegnapig. Mert mostantól már saját templomukban dicsérhetik az Urat.

Décsfalva is templomos falu lett. Ünnepel a közösség.

Elkészült Décsfalván a református templom, helyére került a harang, rendbe tették az udvart és az odavezető bekötőutat, virágot ültettek – tegnap minden készen állt az istenháza felszentelésére. Az ünnepségen nagy számban vettek részt a falu lakói, az elszármazottak, a környék református lelkészei, vendégek itthonról és az anyaországból.

Érdemes álmodni
Igét Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdetett. Martin Luther King „Van egy álmom…” kezdetű híres beszédéből indult ki, mondván, hogy itt, Décsfalván is évszázados álom teljesedett be, tehát érdemes, szabad és kell is álmodni. Bár Isten néha várakoztat, de mégsem kételkedhetünk, ha valamit megígért nekünk – fogalmazott a püspök. Majd felelevenítette, hogy már jó ideje az erdélyi faluképhez szervesen hozzátartozik egy vagy akár több templomtorony is, a kis Décsfalvának mégsem volt egyházi épülete. Ám a reformáció 500-dik évfordulójára templomot szentelhettek az udvarhelyszéki településen. A gyülekezetet arra kérte Kató Béla, alaposan vizsgálják meg magukban, hogy mit akarnak ezzel a templommal, mit szeretnének vele elérni. Közösségi életre, hitéletre biztatta a jelenlévőket.

Templomot építeni nemes feladat
Vannak olyan feltételezések, hogy a közel 200 lelket számláló Décsfalva az egész országban az egyetlen olyan település volt sokáig, amelyiknek nem volt temploma. A falu neve már 1566-ban felbukkan a korabeli feljegyzésekben, lakossága nagyjából állandónak mondható. Korábban lapunkban is írtunk arról, hogy Décsfalva a szomszédos Agyagfalva református egyházközségéhez tartozik, a lakók oda jártak át templomba, vagy az ottani lelkész tartott számukra helyben, a falusi iskolában istentiszteletet. A templomépítést 2014-ben kezdték el, a 80 férőhelyes épületet nagyobb részt kormánypénzből, illetve helyi forrásokból és a megyei tanács jelentős támogatásával húzták fel, a beruházás értéke mintegy 250 000 lej. Az ízléses, letisztult formavilágú kis egyházi épület terve a székelyudvarhelyi Urban Design Kft.-nél készült el. A beltere világos, a fehér falak szép kontrasztot hoznak létre a sötétebb barnára színezett fa gerendás boltozattal.
„Templomot építeni nemes feladat. Ezentúl ez a harang szólítja meg az itt élőket, és hívja a lelki feltöltődésre. Elsősorban a falubelieknek öröm, hogy hosszú tervezgetés és többévi munka eredményeként a décsfalvi református templom elkészült, de Bögöz község minden lakosa előtt példaértékű lehet ennek a parányi közösségnek a kitartása, akarata, összefogása – és nem utolsósorban a hite” – olvashatók az ünnepi alkalomra nyomtatott emléklapon Farkas Mózes polgármester és Fosztó József református lelkész ünnepi gondolatai.
Korábban azt mondta lapunknak az agyagfalvi lelkész, hogy a décsfalvi reformátusok száma 130-ra tehető, viszont az utóbbi időben egyre kevesebben, általában 30-40-en vettek részt az istentiszteleteken. Az új templom várhatóan több hívőt vonz majd, és jótékony hatással lesz a falu közösségi életére is – vélekedtek a templomszentelő ünnepség után megkérdezett lakosok.
A kora délutáni ünnepség a falusi iskolában folytatódott, ahol a nemrégiben megalakult kórus éneke és a décsfalvi iskolások szavalatai tették emelkedettebbé a napot.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.