Széki Vágta, a vidék lóversenye

90

A legkisebb versenyző hét és fél éves volt, a legidősebb hatvanadik életévét taposta. A Vágta eddig jórészt a falué volt, de a hétvége azt mutatta, hogy a városiak tetszését is elnyerte, csak vasárnap bő félezren látogattak ki a gyümölcsös oldalába. Az idő kedvezett az idei utolsó előfutamnak, a helyszín pedig – nézők és lovasok szerint is – tökéletesen megfelelt a célnak.

Minden korosztályt megmozgatott a Széki Vágta Fotó: Asztalos Ágnes

A Széki Vágta sokkal több, mint lóverseny, az ősi székely lovas hagyományok továbbéltetője. Nem az a cél, hogy lovasaink 180 cm-es akadályokon tudjanak átugratni, hanem menteni a tisztességet, emberséget. A székely ember nem könyv szerint lovagolt, nem a szabályok szerint ülte meg a lovat, de rengeteg csatában helytállt, ha leesett, visszaült a ló hátára. Mi úgy élünk, ahogy lovagolunk, és úgy lovagolunk, ahogy élünk – hangsúlyozta Kovács Nemes László versenyigazgató a tegnapi ügyességi verseny előtt.
Ezekkel a szavakkal az ötödik alkalommal jelentkező Széki Vágtát ért kritikákra is reagált a lovas esemény megálmodója, hiszen hallatszanak olyan hangok, hogy ún. fekete verseny, meg hogy a résztvevők nem is tudnak lovagolni, nem úgy ülnek a nyeregben, ahogy kell stb. Pedig a Széki Vágta nem akar több lenni, mint parasztvágta, amely a falusi lovasoknak kínál lehetőséget a megmérettetésre, találkozásra, a nézőknek pedig látványos szórakozást nyújt.
Az idei újítás, miszerint egyszerre két lovas versenyez a duplán kiépített akadálypályán, még izgalmasabbá tette a versenyt. 17 akadályt kellett legyőznie a részt vevő 36 lovasnak, akik két kategóriában (16 év alattiak és felettiek) versenyeztek. A székelyudvarhelyi Joó Renáta hét és fél évesen ült fel Kökény nevű pónijára, míg id. Szabó Ferenc hatvanadik évesen versenyzett. A lovasok ünneplőben, fekete-fehérben szálltak nyeregbe.
A kétnapos utolsó előfutamon Király Lemn csapata szerezte a legtöbb pontot a hétvégén, az egyéni versenyben pedig a 16 év alattiaknál Katona Norbert (Kányád) és a 16 és fölöttieknél Tamás Csaba (Etéd) végzett az első helyen. Mint már megírtuk, a döntőt augusztus 26-27-én tartják, az Oklánd és Homoródkarácsonyfalva közötti tetőn.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.