Sikeres pályázatokról számoltak be – Felújítanak, javítanak

Több sikeres uniós pályázatnak köszönhetően jelentős fejlesztések vannak folyamatban Gyer­gyó­ditróban. Emellett kormánytámogatás is érkezik a községbe, amiből további terveket valósítanak meg – számolt be Puskás Elemér polgármester.

Pályázatok segítségével fejlesztik és népszerűsítik a községet Fotó: Keresztes Zoltán

Puskás Elemér polgármester négy sikeres európai uniós pályázatról számolt be tegnap, amelyeknek összértéke meghaladja a 10 millió lejt. Ezen támogatásnak köszönhetően folyamatban van hét utca felújítása összesen 4,5 km hosszúságban. Több utcában jelenleg is dolgoznak, azonban befejezni idén nem tudják, ezért tavasszal folytatják a munkát. Teljesen felújítanak egy óvodát, közel 1 millió lejből bővítik a művelődési központ felszereltségét, az átadást még idén meg is tartják.
Ugyancsak uniós támogatással a víz- és szennyvízhálózatot is építik a községben.
A polgármester elmondta, kor­mánytámogatásra is sikeresen pá­lyázott Ditró. Amint sor kerül a szerződéskötésre, felújítják a közvilágítást – amelynek fenntartása igen költséges jelenleg –, víztározót építtetnek a vízhálózat megfelelő működése érdekében, s további hét utcát újítanak fel. A községvezető megjegyezte, a tanácstestület úgy döntött, Ditróban hat utca nevét megváltoztatják. Jelenleg keresik a megfelelő nevet, majd a lakókkal is egyeztetnek a módosítást illetően.
Szintén kormánytámogatással tervezik megoldani az iskolaépületek problémáját is: felújítják a bentlakás épületét, odaköltöztetik majd a szakközépiskolát, az emeleten termek, a földszinten laborok lesznek, az udvaron pedig műhelyek. Így az általános iskolások kiköltözhetnek a bérelt épületből.
A község arra is figyel, hogy minél több turistát vonzzon, ennek érdekében promóciós anyagok készítésére pályáztak és nyertek támogatást Hargita Megye Tanácsától. Szórólapok és kisfilmek készültek, amelyek Ditró életéből adnak ízelítőt – mondta el Májer Szidónia, a helyi turisztikai iroda vezetője. Hozzátette, az iroda ezen anyagok segítségével szeretné népszerűsíteni a községet külföldön és belföldön.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta: Gyergyó vonzó lehet a turisták számára, főként akkor, ha minden település hozzáadja saját értékeit s közösen tudnak fellépni e téren. Megjegyezte, ez ügyben egyeztetést kezdeményezett a polgármesterekkel.
– Az előző két mandátum munkája is lassan beérik, ugyanis több olyan fejlesztés van, amit korábban indítottunk el, a munkálatok pedig most vannak kivitelezés alatt – jegyezte meg Gyergyóditró polgármestere.

Nagy Levente