Ritka és drága műszerek az ortopédián

Újabb értékes orvosi műszerrel gazdagodott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal (NGYSZ) való több mint másfél évtizedes együttműködésének köszönhetően. Ezúttal az ortopédiai osztály számára adományoztak Romániában ritka és nagyon drága eszközöket mintegy 20 ezer euró értékben.

Olyan műszert kapnak, amilyen nincs az országban. Egyediség Fotó: László F. Csaba

Mint arról korábbi lapszámainkban beszámoltunk, ezen a héten újra Szé­kelyföldön tartózkodnak és gyermekeket vizsgálnak az NGYSZ szakorvosai. Az elmúlt 26 esztendőben minden tavasszal és ősszel a környékre látogattak a magyarországi szakemberek, és a gyermekek vizsgálatán kívül hasznos szakmai kapcsolatokat építettek ki a helyi orvosokkal. Az NGYSZ majdnem minden évben értékes orvosi eszközöket is adományozott a megyei kórház számára. Tavaly például az újszülöttosztályt ajándékozták meg, idén pedig az ortopédiai osztályra esett a választásuk.
Tegnap délben a gyermekmentő szolgálat ünnepélyesen adta át az ortopédiai osztály számára felajánlott mikromotort és tartozékait a kórház könyvtárában. Az 16 ezer euró értékű eszközzel a sérült vagy kezelendő csontot tudják szakszerűen és kíméletesen megfúrni. Továbbá 430 ezer forint (6300 lej) értékben olyan titánium ötvözetből készült rugalmas szögeket is átadtak, amelyekkel főként a gyermekek sérült combcsontját, lábszárcsontját és felkarját tudják rögzíteni. Ez lehetővé teszi, hogy a gyermekeknek nem kell hetekig gipszben ülniük, sőt három nap után már elhagyhatják a kórházat és otthon épülhetnek fel. Ezek az eszközök egyébként magas áruk és technológiai fejlettségük miatt az elsők Romániában, csupán egy bukaresti magánklinikán használnak hasonlót.
Dr. Kraft Zsolt ortopéd főorvos elmondta, hogy 1991 óta felhőtlen a kapcsolat az NGYSZ-szel, amelynek az egyik legnagyobb eredménye, hogy ma már az ő segítségükkel helyben el tudják látni azokat, akiket korábban Budapestre küldtek műtétre.


– Az együttműködésnek köszönhetően nekünk, orvosoknak, de az asszisztenseinknek is több ízben lehetősége volt továbbképzőn részt venni különböző budapesti klinikákon. Ugyanakkor a gyermekmentő szolgálat minden évben támogatott minket számos, a munkákhoz szükséges eszközzel – mondta az ortopéd főorvos.
Dr. Szántó András osztályvezető főorvos hozzátette, hogy a gyermekmentő szolgálat önkéntes orvosainak a munkája itt is nagyon hasznos, hiszen sok végtag- és gerinc-rendellenességgel élő székelyföldi gyermeken segítettek már, gyógyították őket klinikai szinten.
Dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke kiemelte annak fontosságát, hogy az orvosok között nagyon jó a kapcsolat, és tulajdonképpen tapasztalatcsere folyik itt, hiszen mindkét fél hasznos tudnivalókat tanult a másiktól.

Márk Boglárka