Ritmus- és ízkavalkád ünnepelte a települést

29

Talán mindenki egyetért azzal: a Csíkszeredai Városnapokon csak az nem talált kedvére való programot, aki nem akart, lévén, közel húsz helyszínen több mint nyolcvan programpont várta a Csíkszeredát ünneplőket augusztus 2–6. között. A rendkívül széles palettán mozgó kulturális, sport- és gasztronómiai események, gyermekprogramok, illetve koncertek, előadások között mindenki belekóstolhatott változatos ízekbe, ritmusokba.

Baráti társaságok, cégek főzőcsapatai készítették el legjobb pityókás ételeiket. Kifőzték Fotók: László F. Csaba

Kitalálnák, hol jártunk a Városnapokon, midőn ezt olvashattuk? „Békafarok, ördögborda, / szöcske gerinc, liba csőre / a tavalyi szakács péppé főve! / Adtak krumplit, azt is tettünk… / Kutyafáját, nyerni jöttünk!” Eltalálták: a központi parkban ocsúdtunk fel, több tucat üst birodalmában, a 17. Pityókafesztiválon – tételesen a Faló vendéglő sátránál. Ekkorra már mindannyian egyetértettünk, akikkel a helyszínek hömpölygő áradatában csak összetalálkoztunk: perzselő érdeklődés övezte Csíkszereda város idei ünnepsorozatát. A szervezők is előrebocsátották: „az elmúlt évek során kialakult jellegét megtartva a Csíkszeredai Városnapok 2017-ben is inkább közösségi esemény, városünnep, helyi értékekre alapozó rendezvénysorozat”. Ezért a szálat igyekeztünk fölgombolyítani, miközben a promenád, a koncerthelyszínek és árnyékot vető sátrak és a park között cirkáltunk: a hagyományost, ugyanakkor mindannyian a bennünket személyesen megszólítót is figyelve.

Munkában a zsűri. Ízmustra

Pro urbe-díj
Megható momentuma volt a városünnepnek, midőn Botár Endre színművésznek a több mint fél évszázados munkásságát elismerve nyújtotta át a Pro urbe-díjat Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán. A magyarországi társulatoknál is nevet szerzett díjazott méltatásában Székedi Ferenc közíró kiemelte: már csíki diákkorában jelentős részt vállalt az iskola művelődési életében, az idős – de akkor még ugyancsak fiatal – Kosz Szilveszter alapította tánccsoport tagjaként és műsorvezetőjeként, későbbi színészi tehetségének első jelei már itt is olyannyira megcsillantak, hogy egykori osztály- és nemzedéktársai mindmáig nem feledték.

Jó volt a lapjárás a bridzselőknek is

Pityókafesztivál
A Pityókafesztiválon a díjkiosztásra várakozva tettünk egy kört, de előtte még a Prisma Fotópiknik hagyományos éves fotóbemutatóját is megszemléltük. A Pityókafesztivál is számos jó fotólehetőséget kínált. Nem csupán a baráti társaságok számára, hanem mindenkinek, akik a „Medvével őrzött terület”, azaz a Csíki Székely Múzeum és az általuk toborzott Hargita megyei múzeumok főzősátránál álló kitömött maci mellett fotózkodtak. Egy kislány késve vette észre a faágra csíptetett jelet, hogy tilos simogatni, így fejvesztve rohant a parkbeli csaphoz, „Kezet mosok!” – sikította. Több generáció élvezte a fák alatt piknikezve-falatozva, hogyan adja át a díjakat a zsűri – Csiszér Előd, Jánossy Alíz, Szász Elemér –, valamint Ráduly Róbert Kálmán polgármester a főzőversenyre hagyományosan Csíkszeredából és környékéről benevezők közöl kikerülő nyerteseknek. Mi volt idén a nyertes menü? A főtt kategória III. díjasai, az Apróséfek kolbászos-tárkonyos pityókalevest főztek. A Gordius kötélgyár főzőcsapata „Az öreg kötélverő krumplilevese” nevű életkölteményét II. helyezéssel díjazta a zsűri, az első díjas Rázó Sokk csapat pedig egy faragott krumpli levesbetéttel készült túrós pityókalevessel vitték a prímet. Sült kategóriában harmadik díjas a Bocskor Pékek pogácsája lett, másodikot a „Székelyben kínai” grill pityóka révén a Kacagó Női Együtt Alkotás csapat, az elsőt pedig a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes csapatának a húsgombóc-paprikás dödölléje. A zsűri különdíját a Fazakasok pityókás tokánya kapta, a vándorserleget pedig a Rázó Sokk.
Dicséretes, hogy nagyon sok csoport komolyan felkészült idén, mind a menü tervezésében, mind a dekorációkban vagy a főzés környezetének elrendezésében – mondta kérdésünkre Jánossy Alíz, a Székely Konyha főszerkesztője. György Piroska főszervező szerint az idei Pityókafesztivál sikeres volt. Mint jelezte: ahogyan a tavalyi recepteket most is lapozhatták a csapatok, jövőre az idei recepteket is kiadja a Városháza, és minden csapat részesül majd belőle.

A rókagombás marhalábszártól a vaddisznópörköltig
A központi parktól csak egy ugrás volt a Sapientia parkolójában kiépített idei gasztro-újdonsághelyszín. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással (ADI Hargita) és a Munkáltatók Országos Szövetsége – Hargita Megyei Kirendeltségével partnerségben Csíkszereda Önkormányzata első alkalommal szervezte meg a Székely Ízek Gasztronómiai Fesztivált, amelynek alapgondolata, hogy azok a székelyföldi vendéglátóegységek szolgálják ki és lássák el a Városnapok résztvevőit hagyományos, helyi alapanyagokból bográcsban vagy roston, üstben vagy kemencében készült ételeikkel, lacikonyhájuk büszkeségeivel, amelyek a székely gasztronómiában otthon vannak. A standokat és árlistákat mustrálva megállapíthattuk: egy grillezett csirkecombot már 4–5 lejért elrágcsálhatunk, de ínyencek a pulykaherepörköltet is megkóstolhatták – adagját 20 lejért kínálták.

Egzotikus muzsika, egzotikus fellépők a Dob-Ban Fesztiválon. Afrikai ritmusok szaharai melegben

– A rókagombás marhalábszártól a vaddisznópörköltig minden kapható, ami a magyar s székely konyhát jellemzi – mondta Mezey Zsolt, a rendezvény ADI hargitás szervezője.
A lapzártánkkor még javában tartó háromnapos ízversenyről megtudtuk: az idei kiadás hagyományteremtő, ezért a nyertes trófeája egy aranyozott vándorüst, emellett 13 különféle kategóriában osztanak díjat. Csiszér Előd zsűritag, a Fenyő étterem séfje kérdésünkre jelezte: a változatos felhozatalból személyesen ő szezonális zöldségekből készült könnyű, friss menüknek örült a legjobban.

Szabadtéri kiállítást szervezett a Prisma Fotóklub. Természetgaléria

Programok ritmuskedvelőknek, gyermekeknek
A park felől ideszűrődő dobritmus csalogatására visszamentünk, a promenádon át, ahol a rengeteg, hívogató kézművescsoda és csecsebecse mellett jó érzés volt a könyvesstandoknál elidőzni, ahol a kortárs erdélyi irodalmat is megtalálhattuk. Közben barátok, ismerősök, újságolják, kinek mi tetszett a kínálatból. Van, akinek a Székelyföldi Jégkorong Akadémia sátrában zajló pszichológiai előadások, másokat a parkban idén a Grafirka és a Pörgettyű egyesületek, valamint több lelkes, helyi óvónő segítségével és ötletei alapján kiötölt Csimota-Móka ragadott magával, megint másokat a rengeteg koncert.
A dobszó forrásához érve már sokakat hallottunk hangoztatni, hogy a Dob-Ban Ritmusfesztivál dobos csalogatója hallszik, Cserey Csaba dobmester vezetésével. A kétnapos rendezvény ritmusovival indult, de a kíváncsiskodók a kurzusokra is ingyenesen bemehettek– 15 lejes, jelképes belépőt csak a koncertekre szabtak meg –, idén premierszámba menő afrikaitánc-tanításba kóstolhattak bele az érdeklődők.
Jó érzés volt nézni a parkban gesztenyével játszó, az autómodellezést a Vár téren kipróbáló, kutyabemutatót törökülésben követő, vagy esténként családokkal kirajzó gyerekeket, jó volt szemlélni a sok nyakba ültetett kis koncertezőt.
Jó volt együtt ünnepelni, Csíkszereda!

Gergely Edit

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.