Putyin és Trump ma találkozik

53

Ma találkozik Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a vietnami Danangban – közölte tegnap Moszkvában Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója. A két elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének november 10-én és 11-én megrendezendő csúcstalálkozójára utazik Vietnamba.
Usakov szerint a találkozó pontos időpontjáról „egyeztetés folyik”. A jelenleg Trumppal együtt kelet-ázsiai körúton tartózkodó Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ezzel szemben Pekingben tegnap kijelentette: még nem született döntés arról, hogy a két elnök között lesz-e hivatalos megbeszélés az APEC-csúcson. Az orosz elnöki tanácsadó egy nappal korábban azt hangoztatta, hogy a Putyin–Trump-tárgyalás fő témája a kétoldalú viszony, valamint a szíriai és az észak-koreai helyzet lesz. Szavai szerint a kétoldalú kapcsolatokban nagyon sok a probléma, a kapcsolatok „a kudarc, a válság állapotában” vannak. A Kreml tisztségviselője ugyanakkor – akárcsak Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő – szerdán is elismerte, hogy a találkozó pontos idejét még nem egyeztették. „Készen állunk a két elnök alapos kétoldalú különmegbeszélésére, amelynek lehetősége többször is szóba került” – mondta. Usakov szerint mivel mind Trump, mind Putyin részt vesz az APEC-csúcs rendezvényein, „logikus, hogy találkozhatnak, és megvitatnak egyes kérdéseket”. A már Danangban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán szintén bejelentette, hogy Putyin kész találkozni Trumppal.
Az ázsiai körúton tartózkodó Trump még az indulása előtt, Washingtonban kijelentette a Fox News hírtelevíziónak: „Lehet egy találkozónk Putyinnal, aki nagyon fontos, mert ők (az oroszok) segíthetnek nekünk Észak-Koreával és Szíriával kapcsolatban. Beszélnünk kell Ukrajnáról.”
A tervek szerint mindkét elnök ma érkezik meg Danangba. Trump és Putyin számos alkalommal lépett már telefonon kapcsolatba, de személyesen eddig csak július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján találkoztak. Az akkori tanácskozásuk két és egynegyed órán át tartott.

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.