Problémás járdaépítés, pénz erdei utak javítására

Lassan készül a járda Zetelakán, és a községvezetés a munka minőségével sem teljesen elégedett. A 138-as megyei út mentén épül a járda – köszönhetően a megyei tanács programjának, a beruházás kivitelezését egy bákói cég nyerte el. Későn kezdték el a munkát, amelyet még ebben a hónapban be is kellett volna fejezni. A cég október végéig kért haladékot.


A megyei tanács járdaépítési programjának keretében hivatalosan márciusban kez­dődött el a munka Zetelakán. Va­lójában április végéig nem is látták a kivitelezést elnyerő bákói cég munkásait a faluban, megfelelő tempóban csak júniusban kezdtek el dolgozni.
– Nem túl biztató, ahogy a cég a dolgát végzi. Rengeteg észrevételt kell megfogalmazzunk a munka, a használt anyagok minőségére vonatkozóan – fakadt ki Nagy Attila polgármester, amikor a beruházás menetéről érdeklődtünk.
A pontosan 2,8 kilométer hosszúságban, az út egyik oldalán húzódó járda tervét a zetelakiak készíttették el, a további költségeket teljes egészében a megyei tanács állja, az intézmény bonyolította le a közbeszerzést is, az építésvezetőt is a megye küldte. A községvezetésnek ebben a helyzetben kell – majdani haszonélvezőként – figyelnie a munkára, és megtennie a szükséges észrevételeket.
– Fényképeket készítünk, átiratokat küldünk – jelentette ki a polgármester.
Nagy Attila szerint a közbeszerzési törvény egyik nagy hiányossága miatt vannak most bajban. A terv szerint közel 1,5 millió lej a beruházás értéke, de a nyertes cég az összeg 60 százalékáért vállalta ki a munkát.
– Most pedig ott próbál lefaragni a költségekből, ahol csak tud – fogalmazott a polgármester, aki úgy véli, hogy ha legalább egy olyan feltétel szerepelne a szabályozásban, hogy 80 százalék alá nem mehetnek az ajánlattevők, talán sok ilyen és hasonló gondtól megmenekülnének az önkormányzatok.
A terv szerint szeptember 20-ára kész kellett volna legyen az aszfaltozott járda. Az már biztos, hogy ezt a határidőt nem tudja tartani a kivitelező, hiszen sok helyen még éppen csak az alap készült el. Pénteken munkaülést tartottak, ahol a bákói cég képviselője október 30-ig kért szerződéshosszabbítást.
– Nagyon fontos nekünk ez a beruházás. Nagy szükségünk van rá, hiszen a főút mellett a nagy forgalom miatt járda nélkül nagyon veszélyes a gyalogosközlekedés. Ha a minősége hagy is majd kívánnivalót maga után, de legalább lesz járdánk – mondta a zetelaki elöljáró.

Asztalos Ágnes