Pontot tettek rá

23

Több mint két hónappal írtunk arról, hogy az egyes jövedelmek adómentességét előíró egyes jogszabályozások az utóbbi időszakok során alkalmazhatatlannak bizonyultak. Az Adótörvénykönyvnek ama 60-as szakaszáról van szó, amely egyik előírása értelmében mentesülnek a bérekre és a bér jellegű jövedelmekre kivetett adó alól azok a magánszemélyek, akik számítógépes program alkotói tevékenységet fejtenek ki, illetve azok, akik alkalmazási-kutatási-fejlesztési és/vagy technológia-fejlesztési tevékenységeket fejtenek ki. Ezek az adómentességek azonban csak adott miniszteri rendeletek révén érvényesülhettek. Nos, ez utóbbiak tekintetében enyhén szólva akadtak problémák…

A számítógépesek tekinte­té­ben már évek óta érvényben volt a gyakorlatba ültetést lehetővé tevő közös miniszteri rendelet. 2015-ben vált hatályossá az első, azt követően pedig az idei esztendő januárjában a 2016/872/5932/2284-es, s amely révén leszabályozták a programalkotási tevékenységekbe való besorolást. Menet közben kiderült, hogy annak egyes előírásai félreérthetők, s ezért annak alkalmazásától óvakodtak az érintett munkaadók. Június 22-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben egy újabb miniszteri rendelet, nevezetesen a 2017/409/4020/737/703-as, amely révén úgy tudni, hogy sikerült rendezni a megelőző rendelet „elkövette bakikat”. Ilyenképpen pedig a júliusi jövedelmektől kezdődően az IT-szektorban foglalkoztatott egyes személyzeti kategóriák adómentességet élvezhettek.

Ajánlott cikkek

A kutatásban „kínlódva”
A kutatói tevékenységben a szóban forgó adómentességet a Cioloș-kormány által a múlt esztendő júniusában elfogadott 2016/32-es sürgősségi kormányrendelet „vezette be”. Ez esetben is szükségeltetett egy közös miniszteri rendelet, amely révén meg kellett volna állapítani a jogosultsági feltételrendszert. Az tulajdonképpen meg is született. A múlt esztendő szeptemberében megjelent 2016/4947/899/2018/1840/906-os közös rendeletről van szó. Az is alkalmazhatatlannak bizonyult (állítólag zavaros volta okán), de ugyanakkor a június 14-én megjelent 2017/136-os törvény némileg átírta a már említett 2016/32-es sürgősségi kormányrendeletet olyan értelemben, hogy az adómentesség nyújtására vonatkozó eljárást kell megállapítani egy közös miniszteri rendelet révén (és nem a feltételrendszert). Júniusban az egykori államtitkár, a jelenlegi pénzügyminiszter, Ionuț Mișa még azt nyilatkozta, hogy annak a rendeletnek a meghozatalára nemigen lesz lehetőség a harmadik évnegyed vége előtt. Jóslata csak részben vált be, ugyanis az a fránya miniszteri rendelet a múlt hónap végén megszületett és a Hivatalos Közlöny szeptember 5-i számában meg is jelent. A közpénzügyi miniszter és a kutatásügyi miniszter 2017/2326/2855-ös közös miniszteri rendeletéről van szó, amely értelmében mindazon személyek, akik eleget tesznek a 2015/227-es törvény 60-as szakasza 3-as bekezdésében foglaltaknak, jogosultak az adómentességre. Továbbá ennek a rendeletnek a révén szabályozták azt is, hogy mit is kell tartalmazzon az a kutatási-fejlesztési projekt, amely végrehajtása folyamán az a személy jogosult lesz az adómentességre. Érdekes az a pontosítás is, miszerint a szóban forgó jogosultság akkor is fennáll, ha nem teljesülnek annak a projektnek a célkitűzései. Ami pedig a jogosultság megállapítását illeti, az a munkáltatóra hárul a közös miniszteri rendelet által előírt igazoló dokumentumok alapján. A rendeletből nem derül ki, hogy az adómentesség „érvényesülhet-e” szeptembertől kezdődően, ugyanis e tekintetben szokatlan módon nem tartalmaz előírást. Szem előtt tartva a hasonló jellegű rendelkezések előírásait megkockáztathatjuk, hogy majd csak az októberi jövedelmek lesznek adómentesek. (Egyébként a most megjelent közös miniszteri rendelet révén hatályon kívül helyezték a múlt esztendő szeptemberében megjelent már említett hasonló jellegű közös miniszteri rendeletet.)

Hecser Zoltán

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.