Politika vagy csőd?

54

Több hír is napvilágot látott tegnap a csíkszentsimoni Lixid Project Kft. által működtetett Csíki Sör Manufaktúra csőd szélére kerülésével kapcsolatban. A cég vezetője, Lénárd András lapunknak cáfolta a magyarországi médiában megjelent értesüléseket.

Fotó: László F. Csaba / archív

A Magyar Nemzet meg nem nevezett információkra hivatkozva közölte tegnap, hogy Magyarországon nem kelendő a Csíki Sör, ezért magyar bankokkal, köztük állami tulajdonban lévő pénzintézetekkel is tárgyalnak a hitelek átcsoportosításáról, és „az is lehetséges, hogy a magyar adófizetők pénzéből segítik meg az alkoholos italt gyártó erdélyi vállalkozást”. Értesüléseik szerint legkésőbb tavaszra csődbe megy a gyár, hacsak nem érkezik valahonnan váratlan segítség, mivel a gyártósorokat, a gyárépületet és a szentsimoni telket is jelzálog terheli.
Az Átlátszó Erdély portál részletesebben is utánajárt a cég helyzetének, szintén tegnap megjelent tényfeltáró anyagukban leírják, hogy az ingóságokra alapított jelzálogszerződéseket tartalmazó adatbázisban több tucatnyi jelzálogszerződés – összesen 46 bejegyzés – található a Lixid Project Kft. nevén.
Lénárd András a Hargita Népe kérdésére azt mondta, hogy a megjelent hírek nem fedik a valóságot, mert hamis feltételezéseken alapulnak. A cég dinamikusan fejlődött az utóbbi időben – mondta –, és a magyarországi piacon is igyekeztek házhozszállítási ajánlatukkal még jobban megvetni a lábukat. Azt azonban elismerte, hogy a multikkal nehéz felvenni a versenyt. A Csíki Sörnek Romániában és Magyarországon jelenleg valamivel több mint 150 alkalmazottja van.
– A cikkben szereplő veszteség pénzügyi jellegű: tavaly elindítottunk egy nagy beruházást, amelynek jelentős amortizációs költsége van. Sajnos elkezdődött a választási kampány, amivel fel akarják bosszantani a magyar adófizetőket, hogy mire költik a pénzüket. Hangsúlyozom, hogy a Csíki Sörben a magyar emberek jóindulatán és jószándékán kívül egyéb nincs. Semmilyen adófizetői pénz nincs és nem is volt. Ez magánberuházás – jelentette ki a cégtulajdonos, utalva arra, hogy szerinte a magyarországi baloldali politikai szereplők, valamint a piacot magukénak kisajátítani akaró nagyvállalatok ténykedése állhat a háttérben.

Márk Boglárka 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.