Prímástalálkozó huszadszor

Huszadik kiadásához ért az Er­délyi Prímások Találkozója: a háromnapos esemény holnap kezdődik a csíkszeredai városi művelődési házban. S bár a város kulturális intézményeinek átszervezése során csökkent a szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes létszáma, vállalt feladataiknak a továbbiakban is eleget kívánnak tenni.

Két gálaestre is készülnek. Adatközlők és hallgatók lépnek fel Fotó: Archív

Immár huszadik alkalommal szer­vezi meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes az Erdélyi Prímások Találkozóját. Idén is, a két éve meghonosított gyakorlat szerint az adatközlő zenészek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanárai szakmai vezetésével holnap mesterkurzusokat tartanak az érdeklődőknek 10 és 12, illetve 14 és 18 óra között, este hét órától pedig fotó- és dokumentumkiállítás lesz Kodály Zoltán, a népzenekutató címmel, a korszakalkotó jelentőségű tudós és művész halálának 50. évfordulója alkalmából. A szervezők megjegyezték, hogy a mesterkurzusokra előzetesen be kell jelentkezni, Nagy Melindánál a 0040–749–819488 telefonszámon vagy az office@hargitatanc.ro címen.
A programban két gálaműsor is szerepel: csütörtökön a hét meghívott adatközlő zenekar lép színre a Pávai István által vezetett műsorban: Codoba Florin és a magyarpalatkai zenekar Magyarpalatkáról (Belső-Mezőség); Csányi Sándor és a szászcsávási zenekar Szászcsávásról (Felső-Vízmellék, Maros-Küküllők vidéke); Sipos Ferenc és a Piros Pántlikás zenekar Magyarlapádról (Erdélyi Hegyalja, Maros-Küküllők vidéke); Horváth Elek zenekara Vajdaszentiványról (Felső-Maros­mente); Majláth László és az abás­falvi zenekar Abásfalváról (Ho­moródmente, Udvarhelyszék); Tímár Viktor, Tímár János és Tankó Dezső Hidegségről (Gyimes); valamint Kóré Géza és zenekara Újszékelyről/Székelyszenterzsébetről (Keresztúr vidéke, Udvarhelyszék).
A pénteki gálán az utánpótlásé a főszerep: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói mutatják be Mestereink öröksége című produkciójukat. András Orsolya, a prímástalálkozó egyik szervezője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója a rendezvényt beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a hallgatók és tanáraik gáláján felcsendülő dallamok a csütörtök este fellépő adatközlő zenészek által képviselt tájegységek szomszédságában lévő térségekből származnak, így aki részt vesz mindkét gálán, összehasonlíthatja a szomszédos tájegységek zenéjét, megtapasztalhatja a népi kultúra sokszínűségét.
A sajtótájékoztatón Rangyák József elmondta, hogy a meghívott adatközlők az erdélyi prímások nagy öregjei közé tartoznak. András Mihály, az együttes művészeti vezetője megjegyezte, hogy míg az első években még sok volt az adatközlő zenész és kevés volt a táncházmuzsikus, mára megfordult a helyzet: az idős zenészek közül sokan elhunytak, tudásuk egy részét azonban az egyre nagyobb számban megjelenő fiatalok viszik tovább.
Természetesen, megkerülhetetlen kérdés volt a város kulturális intézményeinek átszervezése nyomán bekövetkezett létszámcsökkenés is: így a szervező csapat létszáma megcsappant, és fiatal táncosoktól is meg kellett váljanak.
– Sajnos a termőágakat vágtuk le – utalt András Mihály a veszteség mértékére, hozzáfűzte azonban, hogy a következő bemutatón színpadon lesznek azok a táncosok is, akiktől kénytelen voltak megválni. – Ügyeink, elveink, feladataink vannak, tele vagyunk tervekkel, van jövőképünk – hangsúlyozta az együttes vezetője.
András Mihály kiemelte, hogy a városi önkormányzat, a magyar Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Hagyományok Háza által támogatott, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke társzervezésében és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete szakmai támogatásával megvalósított rendezvényen olyan jeles szakemberek vesznek részt, mint dr. Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének vezetője, Árendás Péter egyetemi adjunktus, Jánosi András művésztanár, Pávai István népzenekutató és Mihó Attila doktorandusz.
Szerda este Folkkocsma áll a közönség rendelkezésére, csütörtökön és pénteken táncházba várják a műfaj kedvelőit, a talpalávalót a fellépő zenekarok húzzák. A szervezők nevében Gábos Rozál felhívta az érdeklődők figyelmét, ne hagyják utolsó pillanatra a jegyvásárlást, a jegyek elővételben már kaphatók a művelődési ház jegypénztáránál.

Sarány István