Páncélcsörgés, reneszánsz életérzés

45

Jól illeszkedik a Szent István-napi ünnepséghez a középkor szelleme – hangzott el tegnap délelőtt Székelyudvarhelyen, a Hagyományőrzési Forrásközpontban, ahol a 4. Erdélyi Seregszemle és Középkori Fesztivál programját részletezték a szervezők. Újdonságokra, különlegességekre és néhány műsorváltozásra is felhívták a figyelmet.

Tánctól harcig – minden, ami középkor. Programismertető a Forrásközpontnál

A székelyudvarhelyi Arany Griff Rend közel fél évtizede próbálja meghonosítani itt Székelyföldön, Erdélyben a középkori hadi bemutatókat, szokásokat, táncokat, zenét felvonultató rendezvényeket. Az első ilyen jellegű eseményt a gyer­gyószárhegyi Lázár-kastélyban szervezték meg, majd az udvarhelyi Székelytámadt-vár lett a középpont. Tavaly kimaradt a középkori fesztivál, idén viszont friss erővel lép színre ismét, és a szent magyar uralkodók tiszteletének égisze alatt igazán változatos programmal csalogatja hétvégén a múltunk, történelmünk iránt érdeklődőket.

Harc és tánc
Sashalmi-Fekete Tamás történész, az Arany Griff Rend Egyesület elnöke elmondta, hogy a program a középkor szent királyainak idejére koncentrál, és nemcsak a korabeli csatateret, hadi táborok életét, hanem a kor „finomabb” szellemét is megidézik. Szent Imre herceg a tisztaság, a tiszta erkölcs jelképe, ennek jegyében lép fel az Európa-szerte ismert kolozsvári Passeggio táncegyüttes, bemutatva a korabeli, nemek közötti közeledés igencsak szabályozott módját, ami jól lekövethető a reneszánsz táncokban. A neves tánccsoport szombaton délután is fellép, vasárnap pedig a meghirdetettnél korábbi időpontban, 10:00 órától lehet megtekinteni műsorukat.
A Szent László-év jegyében igazi lovagi tornát, harcászati bemutatót láthatnak a Székelyámadt-várba látogatók. Olyan páncélos vívóversenyt mutatnak be (vasárnap kb. 10:40-től), amit itthon nem igazán, Magyarországon is csak kevés helyen látni. Igazi ínyencség Sashalmi-Fekete szerint, hogy több visszalépő csoport helyett sikerült meghívni Magyarországról a szentesi Hunyadiak Öröksége Hagyományőrző Egyesület lovagjait, akik igazi élő hadi tábort rendeznek be a várfalak tövében, ahol izgalmas családi programokra is lehetőség nyílik.
Abszolút premiernek számít a Lángoló Griffek címet viselő műsor, amely vasárnap 20:30 körül kezdődik a ferences templom előtti téren: fáklyás táncot láthatunk majd, amelyet az Aporok leírása szerint elevenítettek fel, lesz tüzes íjászat, tüzes botok forgatása és vívás. A fesztivál mindkét nap 10:00–22:00 óra között zajlik, a programok zöme a várban lesz, vasárnap viszont a vitézek két ízben is „betörnek” a főtérre is. Részleteket az esemény Facebook-oldalán talál az érdeklődő.

Kölcsönhatásban a programok
A 4. Erdélyi Seregszemle és Középkori Fesztivál megrendezését a polgármesteri hivatal támogatja, társszervezője pedig a Hagyományőrzési Forrásközpont. Lőrincz Ildikó igazgató eredményesnek tartja az Arany Griff Rend Egyesülettel való együttműködést, hiszen a Szent László-év jegyében már több közös programot lebonyolítottak az idén, eldugott falvakba, például Pálpatakára is kivitték a középkort, a lovagok életét, csaták világát, vitézek megjelenését megmutató rendezvényeket – a vidéki gyerekek nagy örömére. A sorozatot az év végéig folytatják, a Székelyföld Napok ideje alatt is lesznek közös eseményeik.
Mindketten, Sashalmi-Fekete Tamás és Lőrincz Ildikó is úgy vélekedett, hogy szerencsés találkozás lehet a két párhuzamos rendezvény (a Középkori Fesztivál és a Szent István-napok), a Székelytámadt-vár bevonásával igazi kulturális kavalkád alakul ki a városközpontban, ahol mindenki megtalálhatja a számára vonzó szórakozási lehetőséget. Végül is az államalapító királyunk, Szent István emléke előtt tisztelegni a középkor megidézése nélkül nem is lenne igazi – hangzott el a Hagyományőrzési Forrásközpontnál tegnap délelőtt tartott sajtóértekezleten.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.