Óvintézkedésekre kérik az állattartókat

24

Hargita megyében ugyan a fertőzés nem jelent meg, de a Szatmár megyei afrikai sertéspestises esetek miatt körültekintésre és fokozott óvatosságra inti a helyi sertéstartó gazdákat a Hargita megyei állategészségügyi hatóság. Kérik az állattartókat, ha állományukban bármilyen rendellenességet észlelnek, azonnal értesítsék a körzeti állatorvosokat.

Tájékoztató kampányt indított a sertéspestis megelőzésére a szakhatóság. Figyeljenek állataikra a gazdák Fotó: Domján Levente

Bár az afrikai sertéspestist a két Szatmár megyei gócpontban a szakemberek ellenőrzésük alatt tartják, mégis óvatosságra, illetve a járvány terjedését megelőző óvintézkedésekre kéri a helyi sertéstartókat Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. A megyei főállatorvos szerint az óvatosság a sertéspestis veszélyessége miatt nagyon is indokolt: a hazai sertésállományt Ukrajna felől veszélyeztető járvány miatt tiltja pillanatnyilag a szakhatóság a szomszéd országból származó állati eredetű sertéshús-készítmények – zsiradék, szalonna, kolbász – behozatalát, de elővigyázatosságból betiltották a helyi és a kistérségi állatvásárok szervezését is.
– Felhívnám a gazdák figyelmét bizonyos védelmi intézkedésekre. Ha malacot vásárolnak, akkor azt csakis állategészségügyi bizonylat kíséretében tegyék. A malac vagy a süldő legyen befülszámozva, idegen személytől ismeretlen eredetű állatot ne vásároljanak. Ha a disznókat valahol a szabadban – például esztenák, kalibák környékén tartják –, gondoskodjanak arról, hogy vaddisznókkal ne érintkezhessenek, ugyanilyen megfontolásból a házi sertések takarmányozására ne használjanak erdőről kaszált friss füvet. Ezek ugyanis a vaddisznókon keresztül szintén fertőződhettek. Ügyeljenek, figyeljenek arra is, hogy a fedeztetési céllal a kanokat hogyan szállítják, hová viszik. Ételmaradékkal ne etessék a sertéseket, hisz gyakorlatilag az afrikai sertéspestis a két fertőzött Szatmár megyei gazdaságba is állati eredetű termékeken keresztül jutott be – jegyzi meg a megyei főállatorvos.
Ladó Zsolt arra kéri a gazdákat, ha a gazdaságukban nevelt sertés mozgásában, viselkedésében szokatlanságot észlelnek, vagy ha az állat elpusztult, azonnal értesítsék a körzeti állatorvost. A szakember a sertéspestis jellemző tünetei közül a magas lázat, hasmenést, illetve a végtagok – fülek, lábak – pirosas-lilás elszíneződését emelte ki. A beteg állat étvágytalan lesz, illetve mozgása is botladozóvá válik.
– A beteg állat rövid idő alatt elpusztul. Jellemzően magas hőmérséklettel jár: az állat hőfoka a 40,5-től akár 42 fokig is felmehet. A bőrön lila és vörös foltos elváltozások észlelhetők, főként a végtagokon, valamint a hastájékon. A betegség nem ritkán hasmenéssel is jár, sőt a széklete lehet akár egészen véres is. Ha a gazda ilyen tüneteket észlel, illetve akár már pusztult is el állata, azonnal értesítse a megbízott körzeti állatorvost, a hatósági állatorvost, de az állategészségügyi igazgatóság is állandó telefonos ügyeletet tart. Minden olyan állatot, amelynél az afrikai sertéspestis gyanúja merül fel, azonnal le kell ölni és meg is kell semmisíteni. Ilyen esetekben, a járvány továbbterjedésének megelőzésének érdekében sajnos a gazdaságban lévő összes sertést le kell ölni. Amennyiben viszont az állatok az országos állatnyilvántartási adatbázisban szerepelnek, azaz gyakorlatilag egyedesítettek, rendelkeznek fülszámmal, a pórul járt gazdák kártérítésben részesülnek – hangsúlyozta Ladó doktor.
Elmondta, az afrikai sertéspestis megelőzésére vonatkozó tudnivalókról a napokban az önkormányzatoknál, állatorvosi rendelőknél, illetve a települések forgalmasabb helyein kihelyezett plakátokon és szórólapokon keresztül is tájékoztatták a gazdákat.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.