Összehangolt tervekkel a kerékpárutakért

13

Megalakulóban az Ud­var­hely­szé­ki Közlekedésért Fejlesztési Társulás, amelynek legfőbb célja Székelyudvarhely és közvetlen térsége közlekedésének összehangolt korszerűsítése és bővítése, főleg kerékpárutak létesítése és a tömegközlekedés javítása által. Az elképzelés szerint a majdani megvalósítások a turizmus fellendüléséhez is hozzájárulnának.

Kerékpárral a város körül. Turistáknak is program lehetne Fotó: Szekler Teker

Székelyudvarhely, Oroszhegy, Fenyéd, Zetelaka, Máréfalva, Felsőboldogfalva és a Hargita Megyei Tanács – ez a hét önkormányzat alkotja majd az Udvarhelyszéki Közlekedésért Fejlesztési Társulást. A korábbi években volt már próbálkozás ilyen jellegű összefogásra Zetelaka, Fenyéd és a város között, a Nagy-Küküllő mentén kialakítandó kerékpárút ügyében, de a megvalósulásig nem jutottak el a felek. Most viszont tágabb részvétellel és sokrétűbb célkitűzéssel készülnek az összehangolt munkára. Az elvi egyeztetéseken már túl vannak a résztvevők, Székelyudvarhely, Zetelaka és Oroszhegy már a szükséges tanácshatározatot is meghozta.
– Miután mindegyik önkormányzat megszavazza a részvételt, minél hamarabb bejegyeztetjük a társulást, amely majd a jogi hátteret biztosítja a közösen megfogalmazott elképzelések megvalósításához – tájékoztatott Jakab Attila, a tanács MPP-EMNP koalíciójának frakcióvezetője, közlekedési és mobilitási ügyek felelőse.
A társulás 17 500 lejes alaptőkével indul, és a részt vevő önkormányzatok éves tagdíjként lakosonként két lejt fizetnek be. Az összegből még az idén elkezdik a különböző tervek elkészítését, hogy jövőre már pályázatokon vehessenek részt. Jakab szerint az elképzeléseket elsősorban külső források bevonásával valósítanák meg, de természetesen –aki tud – saját költségvetésből is végezhet beruházásokat.

Modern tömegközlekedés
Nemcsak a kerékpárút-hálózat fejlesztéséért társulnak, hanem a tömegközlekedés javítása terén is könnyebb előrelépni ilyen típusú együttműködés keretében. – Az országban van már ilyenre példa, például Gyulafehérvár környékén ilyen rendszerben szervezték meg a tömegközlekedést, és sikeresnek bizonyul. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a városi buszjáratokat kiterjesztenénk a környékbeli településekre is, ami jelenleg a megye hatásköre, érvényes szerződésekkel. Ezek lejártáig viszont elő lehetne készíteni egy olyan működési formát, amelyben a városi buszok rendszeresen, nagyobb gyakorisággal járva kötnék össze Udvarhelyt és a közeli falvakat, elősegítve ezzel a mobilitást a város és falu között, ugyanakkor mindez az autósforgalom csökkenését is eredményezné – magyarázta az önkormányzati képviselő.
A kerékpárutak esetében egyrészt a munkába, iskolába járók számára kiépítendő, a városba való gyors bejutást lehetővé tevő „közlekedési folyosók” kialakítását tartják fontosnak, másrészt pedig a természetjárást, szabadidős tevékenységet, turizmust erősítő, kirándulóhelyeket összekötő biciklisávok létesítését. Több elképzelés is van már: a város körül kerékpárutas körgyűrű, bicikliút a Nagy-Küküllő mentén több település érintésével, a községekhez tartozó kisebb falvakat is „felfűző”, erdőn-mezőn áthaladó szakaszok kialakítása.

Nem úri hóbort
Eközben Székelyudvarhelyen már elkezdődik a tényleges munka. – Jó esély van arra, hogy még az idén pályázati forrásból elkészítsük a Küküllő menti bicikliút tervét, ugyanakkor nyáron a Bethlen Gábor utca elejétől egészen a Fások utcai útkereszteződésig biztonságos biciklisávot alakítunk ki. A korábban elvégzett közvélemény-kutatá-
sok ezt az útszakaszt hozták ki, ahol a legfontosabb lenne a kerékpározás biztonságossá tétele – mondta Jakab Attila. A Bethlen Gábor utca szűkebb, egyirányú szakaszán festés jelzi majd a kerékpársávot (itt a parkolóhelyek átkerülnek a másik oldalra), de például a rendőrség épülete és a Kaufland áruháznál lévő körforgalom között egyéb jelzéssel is elválasztják a bicikliseket az autóktól (ezen a szakaszon teljesen megszüntetik a parkolási lehetőséget, ehelyett a vasúti sínek mellett alakítanak ki helyet a járműveknek). A tervekre már csak a megyei rendőrség közlekedési osztályának kell rábólintania. – A felsorolt elképzelések, megvalósítások igencsak aktuálisak, hiszen a tavaly elfogadott városi mobilitási terv egyértelműen előrevetíti, hogy ha nem változtatunk közlekedési szokásainkon a városban és vonzáskörzetében, 2020-ra, azaz három éven belül, a város útjai egyetlen összefüggő dugóvá válnak. Ezért kell megteremteni minél hamarabb a biztonságos kerékpározás feltéte-
leit, illetve korszerűsíteni a város és környéke tömegközlekedését – összegzett a mobilitási, közlekedési ügyekkel foglalkozó tanácsos.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.