„Örökzöld döglött macskák dobálása”, avagy nem megy ki divatból „az elmúlt nyócév”

Alig fél óra alatt vitatták meg a 15 előterjesztett határozattervezetet a tanácsosok tegnap a szeptemberi tanácsülésen, a különfélék során felvetett témákon viszont közel egy órát vitatkoztak. Szóba került a szejkefürdői strand idei kurta szezonja, az általános rendezési terv késése, a piacon áruló helyi termelők támogatásának lehetősége is.

Gyorsan végigfutottak a napirenden. Maradt idő a vitára…

Hajdó Csaba, az MPP-EMNP frakció tanácsosa rendkívül feszes tempóban vezette a reggel 9 órakor rajtoló ülést. Mindegyik határozattervezetet megszavazta a többség, így például mostantól eladhatók és megvásárolhatók a csereháti ifjúsági lakások, kinevezték a tagokat a tanintézmények igazgatótanácsába, illetve a minőségbiztosítási testületekbe. 5500 dollárnyi önrésszel venne részt a város az Aktív Udvarhely elnevezésű projektben, amelyet a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) kezdeményezett, és amelyben az önkormányzat 3 civil szervezettel együtt túraútvonalak építésére, a központi iskolák előtt kerékpártámaszok létesítésére pályázik.
Kiderült az is a tanácsülésen, hogy jelenleg a 134-ből 38 állás betöltetlen a polgármesteri hivatalnál, ráadásul köztük 11 vezetői hely. Nincs főépítésze a városnak, jogi irodát szeretnének létrehozni, szakembereket várnak többek között a könyvelői, vagyongazdálkodási, illetve az adók és illetékek osztályokra is. A betöltetlen munkahelyeket folyamatosan meghirdetik.

Ösztöndíjat alapítana a tanács
A különféléknél kezdődött az „örökzöld döglött macskák dobálása”. Az érdekes mondás az ülésvezetőtől, Hajdó Csabától származik, aki arra hívta fel a figyelmet ismét, hogy továbbra sem viszi előre a város dolgait, ha a viták során csak az a lényeg, hogy ki mit nem csinált meg az eltelt időszakban, illetve az elmúlt nyolc évben, ezen már túl kéne lépni.
Benedek Árpád Csaba, az RMDSZ frakcióvezetője a szejkefürdői strand hirtelen bezárásának körülményeire volt kíváncsi, illetve arra, derítette-e ki valaki, hogy történt-e csalás a bérletekkel. A téma iránt már másodszor érdeklődött a tanácsos, választ ezúttal sem kapott. Jobban járt az általános rendezési terv (PUG) kapcsán, Mike Levente koalíciós tanácsos alaposan összefoglalta, hogy mi történt az elmúlt hónapokban, Gálfi Árpád polgármester (aki az ülés elején nem volt jelen, de a vitásabb kérdésekre megérkezett) pedig kijelentette, hogy a terv készen van, már csak néhány szakhatósági engedélyre várnak, és reméli, hogy a tanács még az idén megszavazhatja a PUG-ot.

Terítéken a vízszolgáltatás
Derzsi László RMDSZ-es városatya megkérdezte, hogy hol tart a városszintű vízszolgáltatás rendezése. Ő volt az, aki hónapokkal ezelőtt figyelmeztette az önkormányzati testületet, hogy sürgősen rendezni kell a vízszolgáltatóval kötött, lejárt szerződés ügyét. Kiderült, hogy haladnak a feladat megoldásával, a dokumentációt megmutatták az RMDSZ-es képviselőknek is. Derzsi ugyanakkor bejelentette, hogy rögtön az ülés után frakciótársaival együtt határozattervezetet nyújt be ösztöndíjalap létrehozásáról. Miután az idei költségvetésben már elkülönítették az összeget erre a célra, ha a jövő havi tanácsülésen megszavazzák a tervezetet, akkor még az idén támogatásban részesíthetne az önkormányzat néhány végzős egyetemistát, mesteri, illetve doktori képzésben részt vevő fiatalt.
A napközik átszervezése, személyzethiánya kapcsán is vitáztak egy sort a képviselők, Orbán Balázs, az MPP-EMNP frakció vezetője kiemelte, hogy ezen a területen is az elmúlt időszak mulasztásait kellett pótolni. Elmondta, hamarosan új iskolaorvosi és asszisztensi állásokat hirdetnek meg, és négy új iskolaorvosi rendelőt szerelnek fel. Kollégája, Bíró Jolán a helyi termelők érdekében szólalt fel, kérve, hogy a városi piacon biztosítsanak számukra külön helyet a kereskedőkkel szemben, illetve kedvezőbb bérleti díj megszabásával is lehetne támogatni a gazdákat. A polgármester megnyugtatta a tanácsost, hogy már dolgoznak a piac teljes átszervezésén.

Éjjeli őrjárat

A tanácsülésen derült ki, hogy mától elindul a helyi rendőrség éjszakai járőrszolgálata Székelyudvarhelyen. Megkérdeztük László Szabolcsot, a helyi rendőrség vezetőjét, aki elmondta, hogy a városvezetés ismételt és határozott kérésére egyelőre péntekenként 3 helyi rendőr és egy állami rendőr teljesít szolgálatot a városban a helyi rendőrség két autójával. Ahogy sikerül még több helyi rendőrnek megszerezni a fegyverviseléshez szükséges képesítést, akkor majd szombat éjjel is lesz szolgálat. Egyébként a helyi rendőrség diszpécserszolgálata éjszaka is, hétvégén is hívható a 0266–210210-es telefonszámon.

Asztalos Ágnes