Örmény Nemzetközi Művészeti Fesztivál – Múlt és jövő az örménység szellemében

23

Gyergyószentmiklóson hetedik alkalommal szervezik meg az örmény művészeti fesztivált. A szeptember 8–10. közötti idei rendezvény azonban nagyban különbözni fog a korábbiaktól: míg az elmúlt években a helyi közösségre korlátozódtak a programok, idén nagyszabású nemzetköziséget kap a fesztivál. Többek között az örmények 380 éves gyergyói múltjára emlékeznek a rendezvényen, ugyanakkor emléktáblával tisztelegnek Ákontz-Kövér István gyergyószentmiklósi származású örmény szerzetes előtt.

Puskás Attila, Fórika Sebestyén és Kalamár György. Nívós rendezvényre készülve

Igazi időutazáson vehetnek majd részt az Örmény Nemzetközi Művészeti Fesztiválra látogatók. A rendezvényt az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége (EMÖSZ), az Örmény Szószólói Kabinet, az Arménia Népe Kulturális Egyesület, az Országos Örmény Önkormányzat, valamint a helyi önkormányzat szervezi.

Megteremteni a múltbéli hangulatot
Legelső alkalommal 1637-ben, pontosan 380 évvel ezelőtt említették az örmények jelenlétét Gyer­gyószentmiklóson, a telepü­lés pedig 110 éve kapta meg a városi rangot, amelynek szintén köze volt az örményekhez, hiszen az első polgármester anyai ágon örmény leszármazott volt – részletezte az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke, Puskás Attila. Többek között erre a két nagyszabású momentumra emlékeznek a művészeti fesztiválon, külön kitérve Ákontz-Kövér István gyergyószentmiklósi születésű örmény szerzetesre, akit Puskás Attila elmondása szerint méltatlanul elfelejtettünk Erdélyben.
– Tudatosítani kívánjuk, hogy a város milyen jelentős személyeket adott a világnak – fogalmazott a főszervező. Szeptember 10-én, vasárnap a gyergyószentmiklósi Korona mellett avatják fel a szerzetes emléktábláját, az eseményen pedig többek között Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is beszédet mond.
Számos ünnepi pillanata lesz még a háromnapos programsorozatnak. Szeptember 8-án, pénteken például – a betelepedés emlékére – örmény kőkeresztet lepleznek le, amelyet az Arménia Népe Kulturális Egyesület adományozott az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének. Ezzel kapcsolatban Puskás Attila elmondta, ezek kaukázusi hácskárok, amelyek annak idején útjelző kövek voltak, az örmények pedig keresztmotívumot faragtak bele, a Szűzanyát és a kisded Jézust is ábrázolva. Hozzátette, a leleplezés által az őshazával ápolt szoros lelki kapcsolatot igyekeznek kifejezni. Az eseményt követően a felújított örmény közösségi ház avatóünnepségét is megtartják, amelyet a Portik Sándor festőművész alkotásaiból összeállított tárlat megnyitója követ majd.

Testvérkapcsolat a megyék között
A fesztivál másik fontos mozzanata lesz Hargita megye és az örményországi Lori megye közötti testvérkapcsolat vasárnapi megkötése, amelyre négytagú kormánybizottság érkezik Örményországból. Puskás Attila megjegyezte, mindemellett üzletemberek is jönnek, akik a jó kapcsolatok építésének reményében Csíkszeredába és Székelyudvarhelyre is ellátogatnak.
Szeptember 9-én, szombaton első alkalommal tartják meg a nemzetiségi vásárt és főzőversenyt, ugyanakkor Együtt Erdélyben címmel nemzetiségi kultúrműsor is lesz, ahol többek között székely, örmény, cigány, szász és román táncokat tekinthetnek meg, továbbá görög dallamokat és zsidó kórusműveket hallgathatnak az érdeklődők. Mindezeket a Márton Áron utcában tartják, csakúgy, mint a Musa Dagh és az Aznavour című musicalelőadásokat, amelyeket első alkalommal hoz el Erdélybe a budapesti Urartu Színház.
A fesztivál kulturális programjainak koordinátora, Kalamár György székelyudvarhelyi színművész azt mondta, a vásárt és a kulturális műsort is egyfajta számbavételként lehet értelmezni, amelynek célja a kölcsönös tisztelet, ugyanakkor Erdély sokszínűségének bemutatása.
A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ (GYMK) igazgatója, Fórika Sebestyén közölte, fontos a történelmi környezetben való emlékezés, azonban nem szabad megfeledkezni, hogy jelenleg is van örmény közössége a városnak, az aktivitásuk által kialakult folytonosság pedig üzenetértékű.
A fesztivál részletes programja megtalálható az Örmény Diaszpóra Fesztivál nevű Facebook-oldalon.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.