Óriási az érdeklődés, kevés az eladó állat

132

Tizennégy gazda nyújtotta be hétvégéig a szarvasmarha-vásárlási de minimis támogatáshoz szükséges dokumentumait a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz. Az 5-6, illetve 8 ezer lejes állatvásárlási támogatást 48 tejhasznú és 29 húshasznú vemhes üszőre, illetve 8 tenyészbikára igényelték. Sokan viszont továbbra is eladó jószágot keresnek: az elszámolási ügycsomókkal érkező gazdák rohama így még csak ezután, a határidőig hátralevő két hétben következik.

Tenyészbikákat nevelő telep Ausztriában. Itthon is keresett termékek Fotó: Domján Levente
Tenyészbikákat nevelő telep Ausztriában. Itthon is keresett termékek Fotó: Domján Levente

Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés övezi a Hargita megyei állattartó gazdák körében a tenyészállatok beszerzését segítő de minimis támogatási programot: ezen keresztül ugyanis a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a szarvasmarhák vásárlási költségeihez egyedenként 5-6 ezer lejjel járul hozzá.
Vonzó állami segítség
Mint arról lapunkban már több ízben beszámoltunk, a de minimis támogatást törzskönyvezett vemhes üszők – tej- és húshasznú fajták –, bivalyok, illetve húshasznú tenyészbikák vásárlásához vehetik igénybe a gazdák. A vemhes üszők kapcsán a kormány az elismert húsfajták közül a 17–34 hónapos korú, míg a tejhasznú fajták közül a 17–28 hónapos korú állatok vásárlását támogatja: a tejhasznúak esetében ehhez 5 ezer, a húshasznúak esetében pedig legtöbb 6 ezer lej támogatást ajánlanak. A bivalyok vásárlására legtöbb 4500 lejt, míg a törzskönyvezett, elismert és támogatott húsfajtájú tenyészbikák vásárlásához egyedenként maximum 8 ezer lejjel járul hozzá az állam.

14 gazda igényelte eddig, ám a java még hátravan
A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz péntekig jószágvásárlási ügycsomóját 14 gazda nyújtotta be, ám mint Sebestyén Sándortól, a mezőgazdasági igazgatóság szaktanácsosától megtudtuk, a támogatási kérelmek zömével még csak ezt követően, azaz a határidőig hátralevő két hétben érkeznek a gazdák. Az érdeklődők pillanatnyilag a támogatási feltételeknek eleget tevő eladó, törzskönyvezett állatok külföldi felkutatásával foglalkoznak: az óriási kereslet miatt ugyanis a hazai piacon elfogadható áron megfelelő jószágot találni a gazdáknak szinte lehetetlenség. Azon Hargita megyei állattartók közül, akik eddig ügycsomóikat benyújtották, a tejhasznúakra járó 5 ezer lejes támogatást hat gazda összesen 48 vemhes üszőre, a húshasznúakra kínált 6 ezer lejt három gazda összesen 29 vemhes üszőre, míg a bikákra felajánlott 8 ezer lejes támogatást öt gazdálkodó összesen 8 tenyészállat vásárlására igényelte.

Keresettek a szimentáli fajták
Ami a de minimis támogatásból vásárolható fajtákat illeti, a gazdák az állami hozzájárulást tejelőfajták közül a piros és a fekete román tarkára, a fekete és a piros holsteinre, a borzderes valamennyi európai válfajára, a jerseyre, a montbeliardra, továbbá a szimentáli törzs számos válfajára – az osztrák Fleckviehre, a magyar, a német, a cseh pirostarkára – igényelhetik. A támogatott húshasznú tenyészüszők listáján négy fajta szerepel: az Aberdeen Angus, a Limousine, a Charolaise, valamint az Aubrac. Húshasznú tenyészbika az említett négy fajta mellett ugyanakkor még amerikai szimentáli fajta is lehet.
A programon keresztül egy gazda legkevesebb egy, legtöbb pedig 10 jószágot vásárolhat. A gazdánként lehívható állami támogatás maximum 65 ezer lej lehet, ám a fenti keretösszegbe az illető gazda által három évre visszamenőleg kapott más minimis-támogatás értékét is belekalkulálják. A szarvasmarha-vásárlási támogatásra pályázó gazdák elszámolási ügycsomóikat Csíkszeredában, a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz nyújthatják be. A támogatási kérelmeket a szakigazgatóság 2016. november 11-ig fogadja.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.