Ömlött a tej májusban az üzemekbe

33

Ugrásszerűen, az előző hónaphoz képest több mint 18,5 ezer tonnával, vagyis havi szinten 21,8 százalékkal nőtt májusban a hazai tejfeldolgozók által felvásárolt nyers tej mennyisége. Ráadásul mindez új termelési csúcsot is jelent: havi 100 ezer tonnánál többet a romániai tejüzemek az elmúlt három esztendőben még sosem dolgoztak fel – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) napokban közzétett, május havi tejtermelési adatsoraiból.
Az INS jelentése szerint a feldolgozók a termelőktől május folyamán 103.657 tonna nyers tejet vettek át, miközben termelésükhöz márciusban és áprilisban egyaránt 85 ezer tonnára volt szükségük. A romániai tejtermelők számára különösen jó hír, hogy a tejüzemekbe kerülő nyersanyag döntő hányadát hazai farmokról szerezték be a cégek: a külföldről rendelt nyers tej összmennyiség májusban csupán 7766 tonna volt, ami az áprilisban felvásárolt közel 10 ezer tonnához képest szintén jelentős, 21,8 százalékos csökkenésnek felel meg.
Az országban működő tejfeldolgozók egyébként az idei első öt hónap alatt összesen 417.867 tonnányi tejből termeltek, ami a tavalyi esztendő hasonló időszakához viszonyítva 11 ezer tonnás, azaz 2,3 százalékos növekedést takar. A termeléshez alapanyagból az import tej mennyisége 2017. január–májusa között 60.710 tonnára rúgott, míg tavaly az esztendő ugyanezen időszakában regisztrált 56 ezer tonnához viszonyítva 8,3 százalékos gyarapodásra utal.

Domján Levente

A hazai tejüzemek által begyűjtött és feldolgozott tej mennyiségének 2015–2017 közötti alakulása, havi lebontásban Forrás: ins
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.