Olimpia oroszok nélkül?

45

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát, így az orosz sportolók orosz zászló alatt nem versenyezhetnek a pjongcsangi téli olimpián. Az oroszországi Olimpiai Gyűlés kedden dönt arról, hogy az orosz sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a pjongcsangi téli játékokon.

Oroszország nem indulhat a jövő évi Téli Olimpiai Játékokon – döntötte el kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Ugyanakkor felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát, így az orosz sportolók orosz zászló alatt nem versenyezhetnek Pjongcsangban.
A NOB végrehajtó bizottsága kedden tanulmányozta és vitatta meg a Samuel Schmid vezette bizottság jelentését az orosz doppingellenes bizottság manipulált működésére vonatkozóan és a 2014-es, Szocsiban megrendezett téli játékokkal kapcsolatban is. A bizottság által összegyűjtött bizonyítékok megállapították a nem szabályszerű működést. Ennek következményeként azonnali hatállyal felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság (OOB) tagságát.
Ezzel együtt a NOB nem akarja megfosztani a részvételtől azokat az egyéni orosz sportolókat, akik tisztán versenyeztek. Ezért szigorú feltételek betartása mellett engedélyezi a részvételüket az olimpiai zászló alatt. Ugyanakkor örök életre eltiltották Vitalij Mutko korábbi orosz sportminisztert (a jövő évi futball-vb szervezőbizottságának elnökét) és Jurij Nagornih egykori helyettest a jövőben megrendezendő olimpiákról és felfüggesztették az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak a NOB-tagságát. Zsukov később Lausanne-ban bejelentette, hogy az orosz sportolók a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) megtámadják a NOB határozatát. Elmondta azt is, hogy az érintett versenyzők jövő kedden döntenek arról, hogy indulni kívánnak-e a februári játékokon.
A NOB végrehajtó bizottsága részben vagy teljesen megszünteti az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztését a téli olimpia után, ha a NOB döntéseit tiszteletben tartják az orosz sportolók és az OOB.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.