Ökoturisztikai program zárult Tusnádfürdőn

101

Lezárult az Apor-bástya – természet és történelem nevű projekt, amelynek eredményeként az ökoturizmus jegyében végeztek kisebb-nagyobb javításokat Tusnádfürdőn és környékén. Az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet által létrehozott programon a természeti és kulturális értékek megőrzésén volt a hangsúly, a munkából a helyi közösség is kivette a részét.

A rendbe tett Apor-bástya. Új látvány fogadja a turistákat

A Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia által támogatott Apor-bástya – természet és történelem projekt több kisebb programból állt össze, amelynek jóvoltából fontos javításokat végeztek el Tusnádfürdőn és környékén. A program létrehozóinak célja a lakosság felvilágosítása egyes helyi, regionális és országos szintű környezetvédelmi problémákról, a fiatalok bevonása a természetvédelem világába, valamint az ökoturizmus népszerűsítése.
Emellett a hulladékgyűjtés és a környezetbarát területek kialakítása is prioritás az ACCENT GeoÖkológiai Szervezetnél, amely sikeresen zárta az Apor-bástyát érintő projektet. A bástyához vezető útvonal Tusnádfürdő első számú jelzett turistaútvonala, amely a város központjából az erdő szélére vezet, majd erdei ösvényen halad tovább.
Ezt a turistaösvényt újították fel az önkéntesek, valamint pihenőket is létesítettek az erre járók számára. Az erdei utak akadályoktól való mentesítése mellett a bástya felújítására is sor került, amelyben egy kis múzeumot hoztak létre. Itt a bástya és a város múltjával ismerkedhetünk.
Pilbáth Géza Attila projektasszisztens elmondta, hogy először 14 éve építettek pihenőt az útvonalra, amit három év után újítottak fel. A bástya körüli bővítések folyamatosak voltak.
– Idén a kiállítóterem mellé karzatot is építettünk az önkéntesekkel. De nemcsak a bástyát foglalták magukban a munkálatok: a Malom utcai hidat is feljavítottuk – közölte Pilbáth, kiemelve, hogy több önkéntest vártak, viszont a helyi közösség együttműködőbb volt, mint valaha, így végső soron elégedettek.
Ugyanakkor a tusnádfürdői városnapok teret adtak a Sólyomkő természetvédelmi rezervátum nap­jának megszervezésére, amely által a természeti és kulturális örökséget népszerűsítették az Apor-program megálmodói. Emellett az Alcsí­ki-me­dence természetjáró Junior Ran­ger csapatait is megszólították, akik különböző iskolán kívüli tevékenységekben vehettek részt.
– Fontos számunkra, hogy tudatos, környezetkímélő generációt neveljünk fel, ezért előszeretettel szólunk a gyermekekhez. A rangercsapatok számára különböző programokat szerveztünk – közölte a projektasszisztens. A gyerekek kirándulásokon vehettek részt, ahol kipróbálhatták az idegenvezetés mesterségét, emellett a felnőtteknek medvetámadásokról is tartottak tájékoztatót.
Lapunk kérdésére kifejtették: kevés szemetet találtak a természetben, így elmondható, hogy lassan, de fejlődik a turisták és a helyiek hozzáállása, hiszen a pár évvel ezelőtti felújítások során volt rá példa, hogy tíz zsák hulladékot gyűjtöttek az erdőből.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek