Nyitottságot kérnek a fogyatékkal élők

Elérhető esélyek korlátok nélkül címmel nyílt egynapos kiállítás a múlt hétvégén Csíkszeredában, a Csíki Játékszínben, ahol fogyatékkal élők munkáit lehetett megtekinteni, illetve megvásárolni. Incze Zsuzsanna, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének munkatársa közölte: nyitottságra és nézőpontváltásra lenne szükség, hiszen a sérült emberek sem különböznek másoktól, tiszteletet érdemelnek.

Gazdag vásári felhozatal. Hasznosan töltött idő Fotó: László F. Csaba

Gyertyát, táskát, horgolt dísztárgyakat, telefontartókat és sok más mutatós tárgyat lehetett megtekinteni tegnap délután a Csíki Játékszín előterében, az Elérhető esélyek korlátok nélkül elnevezésű vásáron, ahol a színes kínálat mögött sokkal mélyebb tartalom rejlett.
A második alkalommal szervezett esemény különlegessége a kiállító személyek jelenlétéből fa­kadt, akik egytől egyig valamilyen fogyatékkal élnek együtt, ám ennek ellenére küzdenek és alkotnak, mint az egészséges emberek, akik gyakran nem tudják, hogyan viszonyuljanak hozzájuk.
Személyes tapasztalatairól beszélt lapunknak Incze Zsuzsanna, aki mozgássérült lévén megjegyezte, nézőpontváltásra lenne szükség, hiszen a szociális felelősségvállalás mindenkit érint.
– A sérült emberek félelmet keltenek egészséges társaikban, és ez már nagyon régóta így van. Sajnos nehéz megszólítani az utca emberét és változásra bírni, de én őszintén remélem, hogy 10-15 év múlva más lesz majd a mentalitás, hiszen sok a fogyatékkal élő gyermek, őket talán máshogy fogadja a társadalom – ecsetelte a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének munkatársa.
A kiállításon 30 sérült társuk munkáit állították ki, akik nagyon készültek az eseményre, mert igényes munkákat akartak elhozni a vásárra.
Megtudtuk, hogy az akadálymentes terem megtalálása nagyon nehéz feladat volt Csíkszeredában, de Gyergyószentmiklóson sem volt más a helyzet, ahol egy plébánián tartották meg a kiállítást. Incze Zsuzsanna hangsúlyozta, szívvel-lélekkel dolgoztak készülve az eseményre, amelynek elsődleges üzenete a nyitottság és a kölcsönös tisztelet kialakítása.
Antal Zita, a kiállítás egyik résztvevője lapunk kérdésére elmondta, szeretné, ha az egészséges emberek nem néznék le a fogyatékkal élőket, és felismernék, hogy a sérültekben rejlő küzdőszellem tiszteletet érdemel.
– Balesetet szenvedtem húsz éve, azóta vagyok sérült. Az egyik kezemet elveszítettem, a másik sem ép, ennek ellenére a varrásban találtam meg a szenvedélyem, próbálok pozitívan élni, akárcsak a legtöbb sérült ember – mondta Antal Zita, aki azt is elmondta, egy nagyobb táska elkészítése akár egy hétig is eltart.
Egyébként a vásáron befolyt összeget teljes mértékben visszaszolgáltatják a kiállítóknak, ezáltal is értékelve a munkájukat.
Lapunk megtudta, a szervezők fontolgatják, hogy a következő vásár ne csupán egynapos, hanem hosszabb legyen, hiszen igény mu­tatkozik erre a programra. Az ese­ményt Hargita Megye Tanácsa támogatta, ugyanakkor Incze Zsuzsanna köszönetét fejezi ki a Csíki Játékszínnek, ahol azonnal fogadták őket, és teret adtak ennek a rendhagyó programnak.

Keresztes Bea