Novellát írni olyan, mint sörétes puskából lőni

87

Tegnap délután ismerhette meg a csíkszeredai irodalomkedvelő közönség Molnár Vilmos író, legújabb, a Legfelső Stáció címet viselő novelláskötetét. A könyvbemutatón különleges utazásra válthattak jegyet az érdeklődők, akik Csíkcsicsótol egészen Csíkszentdomokosig ülhettek egy vagonban az Istennel, azon elmélkedve, hogy a mesék talán mégsem állnak olyan messze a valóságtól, mint hitték.

Molnár Vilmos felolvas új könyvéből. Különleges utazás Fotó: László F. Csaba

A Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatta be tegnap délután Molnár Vilmos író és Domokos Zsófia szerkesztő a Legfelső Stáció című novelláskötetet, amely rendhagyó módon szólítja meg az olvasóközönséget.
Az író kiemelte, nem gyermekeknek szóló meséket tartalmaz legújabb alkotása, és hangsúlyozta, hogy a mese régen felnőttműfaj volt.
– A fikció új látószöget nyit meg az olvasó előtt, a mesékben a valóság teljesen más arcát mutatja. Míg a regények kábulatba ejtik az embereket a különleges világukkal, addig a novellák egyfajta ébresztőként funkcionálnak – ecsetelte az író, hozzáfűzve, hogy egy könyv akkor tekinthető száz százalékban elkészültnek, ha eljut az olvasóhoz, és gondolkodásra készteti.
A könyvbemutató során szó esett Molnár Vilmos írói szokásairól is, kiderült, hogy számára nem létezik ihlet, ráhangolódás során készül el az alkotásaival, amelyekben előszeretettel jeleníti meg Istent is. Az alkotó elmondta, hogy szeret lehetetlennek tűnő témákkal foglalkozni, és Istenről irodalmat írni nehéz feladat.
A közönség megismerhette a Csicsó után az Isten címet viselő történetet is, amely a legújabb könyvében szerepel, és amely meglepően valóságszerűen tálalja Isten és ember találkozását, egy Csíkcsicsótól Csíkszent­do­mo­ko­sig tartó vonatúton.
– Novellát írni olyan, mint sörétes puskából lőni. Majd csak eltalál valakit – jegyezte meg Molnár Vilmos nevetve, arra utalva, hogy mivel több témát dolgoz fel írásaiban, nagyobb az esélye, hogy szélesebb közönséget szólít meg.
A könyv címével kapcsolatban elhangzott, hogy még az író számára is rejtély a Legfelső Stáció, ami az alkotó állandó kísérletezését fejezi ki. A különleges utazás végén Isten, ember és ördög egyazon helyszínt hagyta el, de mégis más tapasztalatokkal távoztak, a felolvasást követően a transzcendens és evilági is összekapcsolódott, majdhogynem elérve azt a bizonyos legfelső stációt.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.