Növekvő állatállomány

61

Bemutatták az országos korrup­cióellenes stratégiát, illetve a munkavállalást ösztönző reformokat is a Hargita Megyei Prefektusi Kollégium tegnapi ülésén. Ugyanezen a tanácskozáson az állatok létszámáról és a takarmányhelyzetről, a vetőmagok tanúsítási eljárásáról és a kezelési jegyek felhasználásáról is beszámoltak a szakintézmények vezetői.

Pănescu Tiberiu (jobbról) a munkahelyi mobilitás ösztönzéséről beszélt Fotó: László Róbert
Pănescu Tiberiu (jobbról) a munkahelyi mobilitás ösztönzéséről beszélt Fotó: László Róbert

Az ország négy évre szóló országos korrupcióellenes stratégiáját augusztusban fogadták el, és a közigazgatási szerveknek három hónap állt rendelkezésükre, hogy bevezessék a stratégia előírásait. Corina Trandafir, a belügyi tárca korrupcióellenes igazgatóságának munkatársa hangsúlyozta, hogy a 2020-ig érvényes korrupcióellenes stratégia fő célkitűzései közé egyebek mellett nem a büntetés, hanem a megelőzés, az átláthatóság növelése, valamint az alkalmazottak korrupcióellenes képzése tartozik.
Tiberiu Pănescu, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója ismertette a 60/2016-os sürgősségi kormányrendelet előírásait, amely a munkanélküliségi segélyt és az alkalmazások ösztönzését szabályozó, 2002-ből származó 76-os törvényt módosítja. Kiemelte a munkahelyi mobilitást ösztönző támogatási lehetőségeket, amelyet azoknak nyújtanak, akik legkevesebb 15 kilométerre a lakhelyüktől vállalnak munkát. Ezek esetében az ösztönzésként kapott összeg a napi 55 lejt is elérheti és csak azoknak a nyilvántartott munkanélkülieknek jár, akiket teljes állásban, legkevesebb egy évre alkalmaznak az országos mobilitási tervben szereplő helységekben vagy ott van a lakhelyük. Hargita megyében ez a következő településeket érinti: Korond, Kászonaltíz, Parajd, Székelyandrásfalva, Újszékely, Csíkszentmárton, Siménfalva, Kányád, Máréfalva, Tusnádfürdő és Balánbánya. A sürgősségi kormányrendelet előírásai december 3-án lépnek életbe – emlékeztetett Pănescu. A Vetőmag- és Szaporítóanyag Minősítő Területi Felügyelőség igazgatója, Glodeanu Adriana elmondta, hogy kilenc burgonyavetőmag-termelő 44 parcelláját ellenőrizték az elmúlt időszakban és 4414 tonna vetőmagburgonya előzetes minősítése történt meg. Az erre vonatkozó elemzések eredményeit az illetékes szakhatóságoktól várja a felügyelőség, majd ezek függvényében állítja ki a végleges minősítést és sorolják be a vetőmagokat. Ez áprilisig mindenképpen megtörténik – jegyezte meg.
Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője a megye állatállományának alakulását ismertette. A bemutatott adatokból kitűnik, hogy míg a sertés- és szárnyasállomány a megyében egyötödére csökkent az 1990-es adatokhoz képest, addig a juhok és a kecskék száma már meg is haladta az 1990-es szintet, ma 288 ezer állattal számolnak. A tejágazati válság ellenére érdekes adatnak számít, hogy az elmúlt három évben stabilnak mutatkozik a tejelő tehenek száma, ami a 38 ezres szinten ragadt meg, míg a szarvasmarha-állomány egyedszáma az elmúlt három évben enyhe növekedett, meghaladva a 89 ezret. A szakigazgatóság szerint a szarvasmarha-állományon belül a húsmarhák számának növekedése figyelhető meg, a gazdák ezzel a gyepterületek racionálisabb kihasználást célozzák. Az igazgató ugyanakkor a két típusú minimis-támogatás sikeréről is beszámolt. A berbécsvásárlási program keretében 286 apaállat vásárlását támogatták 714 ezer lejjel, a szarvasmarha-támogatás keretében összesen 557 állatot vásároltak a Hargita megyei gazdák: 535 vemhes üszőt és 22 tenyészbikát.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.