Nosztalgia a hegyen

48

Havas táj fogadta a Madarasi-Hargitán első ízben megrendezett Mesél az erdő elnevezésű programra érkezőket. A nap csak néhány percre sütött ki a csoportkép elkészítéséhez, a nap további részében a széllel és a köddel is meg kellett küzdeniük a nosztalgiázóknak.

Régi képekkel nosztalgiáztak a felnőttek, a gyermekek a hónak örültek Fotó: Máthé Koppány
Régi képekkel nosztalgiáztak a felnőttek, a gyermekek a hónak örültek Fotó: Máthé Koppány

Szikaszai Réka síoktató köszöntötte tegnap a Ma­darasi-Hargitára érkezőket. Elmondta, rendezvényüket határozottan jövőbe mutató hegyi ünnepnek szánták, a sízők, túrázók és futók, régi és új Hargita-barátok éves találkozóhelyéül. Hozzátette, az esemény szervezésekor a múlt lépten-nyomon visszaköszönt, nem csupán a régi szép idők című fotókiállítás összeállításakor, hanem a több programpont tervezésekor is a visszahozhatatlan régmúlt idők történeteit elevenítették fel. Kifejtette, a nosztalgia mellett tisztelegni szerettek volna azok előtt, akik megszerettették velük a Hargitát, akik sízni tanították, akik átadták a hegy és az erdő tiszteletét, ugyanakkor ezt szeretnék tovább adni a következő generációnak. Szeretnék, ha a régi és az új, a múlt és a jövő itt mindig találkozzon, és azt kívánják, hogy ne veszítse el a Hargita a varázsát, maradjon a szeretet, az összetartás, a határtalan segítőkészség és a kölcsönös tisztelet helyének nemcsak szavak szintjén, hanem mindenkori viselkedésükben is.
A nagy múltú Hargita-járók nevében Keszler Károly köszöntötte az egybegyűlteket. Ő úgy vélte, valahol a hegy mélyén van egy lélekmágnes, ami vonzza őket vissza hegyre. Gyermekkoruktól az enyhe félelem, ahogy apáikkal mentek kifele a nagy hóba, az áldozat, a mértékletesség hozta felszínre a tiszteletet a hegy iránt, viszont a mai fiatalok lelke csak szüleik által mozdulhat meg, hiszen számukra már minden elérhető, kevesebb áldozatot kell hozniuk.
Az ünnepélyes megnyitó után túrázni indultak az érdeklődők az Erdélyi Kárpát Egyesület vezetésével, illetve filmvetítésen, borkóstolón vehettek részt, este pedig Hobo Halj meg és nagy leszel című zenés előadóestjét láthatta a közönség.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.