Nincs elegendő csúszásgátló

47

A jelenleg rendelkezésünkre álló sókészlet havazás esetén csak mintegy másfél napra lenne elegendő – jelentette be a Hargita Megyei Országutak Felügyelőségének igazgatója a Megyei Sürgősségi Bizottság tegnapi ülésén. Cătălin Romanescu kitért a födött lerakatok hiányára és a kiöregedett autóparkra is.

Szabad ég alatt a homok- és sórakások. Fogyóanyag Fotó: Balázs Árpád
Szabad ég alatt a homok- és sórakások. Fogyóanyag Fotó: Balázs Árpád

Nincsenek a csúszásgátló anyagok tárolására alkalmas födött lerakatok – panaszolta Cătălin Romanescu, az Országutak Hargita Megyei Felügyelőségének igazgatója a megyeházán tartott tanácskozáson – márpedig e nélkül nem lehet európai standardoknak megfelelő hóeltakarítást végezni.
Az igazgató a magyarországi gyakorlatot hozta fel példának, mondván, hogy ott, ha a só nedvessége meghaladja az egy százalékot, nem szórják ki az utakra, miközben nálunk útszéleken, udvarokban tárolják a sókészletet, még azt a keveset is, ami van, ugyanis a jelenlegi készlet havazás esetén mintegy másfél napra lenne elegendő.
– Mostanra már be kellett volna szereznünk a télre szükséges sókészlet 35 százalékát – fejtette ki Cătălin Romanescu –, de csak 600 tonna só van készleten, mivel csak a múlt pénteken sikerült aláírni a szerződést, és megkezdeni a további mennyiség beszerzését.
Az Országutak Hargita Megyei Felügyelőségének igazgatója szerint a kiöregedett autópark megújítására és a felszerelések javítására sem jutott pénz a tavasz óta. Adrian Jean Andrei prefektus elmondta a Megyei Sürgősségi Bizottság tagjainak, hogy a felsorolt panaszok ügyében 2014 óta már többször fordult az országos útgondnoksághoz (CNADNR), de az ígéretek ellenére előrelépés még nem történt.
A tanácskozáson elhangzott, hogy az országutaktól eltérően a megyei utakra már megkötötték a hóeltakarítási szerződéseket és elegendő csúszásgátló anyagot is beszereztek. Igaz, hogy míg az országutakat az előírások szerint csakis sóval lehet csúszásmentesíteni, addig az aszfaltozott megyei utakra 90% homok-, 10% sókeveréket használnak, a nem aszfaltozott megyei utakra pedig kizárólag homokot szórnak.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.