Nézőpontok az első világháborúból

31

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása nyitotta meg csütörtök este azt a tárlatot, amely az első világháborúban készült propagandafotókat mu­tat be. A Nézőpontok nevet visel­ő kiállítás sok érdeklődőt vonzott a Csíki Székely Múzeumba.

Sokan voltak kíváncsiak a térhatású fényképekre Fotó: Keresztes Bea

Amegnyitó egy 1914-ben írt levél ismertetésével indult: a levelet a szerző unokája, Lőrincz Beáta vezette fel, és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes dolgozott át, illetve adott elő. Az akkori hangulatot tökéletesen idéző előadás átröpítette a közönséget az első globális háború világába. Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, hogy a kiállításon a frontvonalban történteket láthatjuk az akkori fényképészek szemével. Kiemelte, hogy a harmadik emlékező tárlat nyílik meg a Nézőpontok által, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából tekinthetnek meg Csíkszeredában.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a háború megértésének fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy Székelyföldön nem úri hóbort a múlt század elején történtek emlegetése, hanem fájdalmas sóhajtás, amely által szembenézük az eseményekkel.
– Az első világháború hozadéka fölött nem szabad elsiklani, és meg kell tanulni, hogyan lehet az emlékekkel együtt élni, felelősen továbbélni – mondta a polgármester, és felhívta a figyelmet olyan tényekre, miszerint a háború idején a Római Katolikus Főgimnázium épülete hadikórházként működött.
A szónok a népnevelés fontosságának hangsúlyozásával és a székelység küldetéstudatának ismertetésével zárta gondolatait.
A megnyitón felszólalt Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is, aki azt emelte ki, hogy Székelyföldön erős az identitástudat, valamint az emlékezetkultúra. Hozzátette, mindezek hatására van igény a hasonló indíttatású eseményekre. Kiemelte, hogy a képeken a Központi Hatalmak és az Antant katonáinak mindennapjai láthatóak, valamint visszautalt a rendszerváltás pillanatára, és üdvözölte azt a tényt, miszerint az emlékezetkultúra határai lebomlottak, így a képek által létrejöhetett ez a nagy találkozás.
Végezetül dr. Bognár Katalin kurátor köszöntötte az egybegyűlteket, és a kiállított fotók készítésének technikáját ismertette a közönséggel. A 3D-s fotózás rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket, elmondta, hogy a piros/kék színszűrős szemüveg elengedhetetlen a térhatás megtapasztalásához.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.