Népviseleti seregszemle Atyhában

75

Jó volt a hangulat, beváltotta a hozzá fűzött reményeket az első Sóvidék Népviseletben találkozó. A megszólított települések zöme válaszolt a szervezők felkérésére és képviseltette magát Atyhában A zöld ág reménysége mottót viselő népviseleti seregszemlén.

Muzsikaszóval vonultak fel a faluban Fotó: Szabó Károly

Szolokma, Kibéd, Sóvárad, Szováta, Parajd, Alsósófalva, Fenyőkút, Küsmöd, Siklód küldöttei és a házigazda, Atyha lakói öltötték magukra és mutatták be népviseletüket a szombati premieren.
Az első Sóvidék Népviseletben kezdeményezője, Simó Márton író, újságíró, az esemény megszervezését támogató Élő Székelyföld Egyesület vezetője szerint meglepően színes kínálattal jelentkezett Küsmöd, Siklód, Szolokma, Alsósófalva és Fenyőkút is – a településekről érkező többfős csoportok teljes családmodelleket és különböző életkorú embereket vonultattak fel.
Az újraépülőben levő atyhai templomhoz 91 főből álló népviseletes vendég vonult fel, s legalább ennyi kísérő és vendég követte őket. A menet élén Dósa Béla és bandája muzsikált, emelve az ünnepi hangulatot. Az ökumenikus ima után közös fotó készült a plébánia udvarán – a fotográfia hátterében a napról napra szépülő templom tornya látszik. A köszöntők és dr. Salló Szilárd lényegre törő előadása után kezdődött a falvak bemutatkozása, amelyet közebéd és spontán szerveződő kulturális műsor követett. Ez szabadon választható programpont volt, amelyhez mindenki hozzáadhatott ezt-azt. A jelenlevők megtanulták Az atyhai csillag című jellegzetes helyi népdalt, majd belehallgattak, belekóstoltak a kisrégió műkedvelői kínálatába. Volt szavalat, néptánc, több népdalt is elénekeltek a csoportok, aztán jutott idő nótákra, vidám monológra is. Délután öt óra után színes utcabállá szélesedett a találkozó, voltak, akik a sátrak alatt, voltak, akik az udvaron járták, de az utcán is táncba fordultak a jókedvű emberek. Hat órakor indult vissza a busz Székelyudvarhelyre, s bár többen búcsúztak, ez nem szegte kedvét a házigazdáknak és ott marasztalt vendégeiknek.
– Úgy tűnik, nem kell túlságosan biztatni a sóvidékieket a folytatásra, mert Makfalva vezetése részéről elhangzott az igény, hogy jövőben azt szeretnék, náluk tartsák a második ilyen találkozót. Hogy Szolokmán-e vagy a községközpontban, az most még nem világos, de nyitottak, jó kezdeményezésnek tartják – mondta el a találkozó jövőjével kapcsolatos terveket Simó Márton.
Az első Sóvidék Népviseletben találkozón részt vett Szász Jenő, az eseményt támogató Nemzetstratégiai Intézet (NSKI) elnöke. A rendezvény fővédnöke elmondta, szíve vágya, hogy más vidékeken is elterjessze az ilyen típusú rendezvényeket, hiszen az ilyen felvonulások és bemutatkozások javítják a közérzetet, ugyanakkor rávilágítanak azokra az értékekre, amelyekre – bár tudunk rólunk – nem fordítunk olykor elég figyelmet. Akár turizmust és népi mesterségeket erősítő hatásuk is van, lehet ezeknek a találkozásoknak és az ismerkedésnek.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.