Német siker a Kastély szakaszon

Óriási hajrával szerezte meg a 11. Székelyföld Kerékpáros Körverseny első szakaszán a győzelmet a német Christian Mager. A győztessel azonos idővel a második helyen befutó Nicolae Tanovitchii ma is éllovasként vág neki a sikernek. Bukások és sérülések is voltak a tegnapi szakaszon.

Látványos szakaszon haladt az erős mezőny fotó: Halmágyi Zsolt

Tegnap nyolcvankét ver­senyző rajtolt el Kovász­náról a 11. Székelyföld Kerékpáros Körverseny első szakaszán, és 220 perccel később már Székelyudvarhelyen volt a mezőny. A hőség ellenére óriási volt az iram, rengeteg támadás volt a mezőnyben, sajnos, Hargita megyébe lépve két esést is regisztrálhattunk, amelyből egy osztrák versenyző jött ki a legrosszabbul.
A rajtot követően azonnal megindultak a támadások, Kézdivásárhelyen az első sprintet Christian Mager (Hrinkow) nyerte, majd egy ötfős mezőnynek sikerült a szökés, előnyük pedig folyamatosan nőtt. Az első órát 47 kilométer/órás átlagsebességgel tudta le a mezőny, Sepsiszentgyörgyön Florian Gaugl (Hrinkow) nyerte a második részsprintet, a szököttek előnye ekkor már három perc és 40 másodperc volt. A kovásznai megyeszékhely után az élen haladó ötös kissé belassult, ez látszott egyébként az átlagsebességen is, amely két óra után 45 kilométer/órára esett vissza. Nagyajtán ugyan a szökötteket befogták, ám a támadások folytatódtak, egy pedig ismét sikerrel járt. Baróton is behúzta a sprintet Gaugl, majd a mezőny egyesült, de nem sokáig volt egyben a boly.
A nap első hegymenését Vargyas után Gaugl nyerte, ám az ereszkedésen két esés is történt. Sajnos az úton tátongó óriási gödrök áldozatot is követeltek, Filutás Viktor, a Kőbánya kerekese esett el, vállal érkezett az aszfaltra, ennek következtében pedig kulcscsonttörést szenvedett. A 2011-es Székelykör győztese, Florian Bissinger kezén, lábán és fején szenvedett sérüléseket, számára is az első szakasz jelentete az idei viadal végét. A nap utolsó két hegymenését a moldáv válogatott Maxim Rusnac nyerte.
A székelyudvarhelyi befutóra az esések miatt több csoportra szakadozva érkeztek meg a kerékpárosok. Az első csoportban a sprinthajrá a 16 fős csoportból a német Christian Magernek (Hrinkow) sikerült a legjobban, másodikként a Tusnad Drag Cycling Team moldáv légiósa, a prológ-győztes Nicolae Tanovitchii futott be, míg a magyar Valter Attila (Cube Csömör) lett a harmadik.
– Nagyon keményen megdolgozott a csapatom a mai sikeremért, nélkülük talán ez nem is sikerülhetett volna – mondta a szakaszgyőztes Mager a díjkiosztót követően. De talán Tanovitchii volt a tegnapi szakaszt követően a legboldogabb. – Millimétereken múlt a siker, de nagyon örülök a második helynek is. Nagyon nehéz napon vagyunk túl, a csapat sokat segített, és a helyezésemnek köszönhetően továbbra is éllovas vagyok. Most már bízom a végső sikerben is – mondta a Tusnad Drag Cycling Team moldáv kerekese.
Az egyéni pontversenyben tehát Nicolae Tanovitchii vezet, ő teker a második szakaszon a narancssárga-fekete ING Service mezben. A sprinterek között Christian Mager az első, aki a királyetapon a piros-fekete Székelyföld feliratú mezt viselheti. A legjobb hegymenőnek járó ezüst színű és Csíkszereda feliratú mezt az osztrák Stefan Pöll kapta az első szakasz után, csapatának, a WSA Greenlife-nak a vezetője pedig a legjobb csapatnak járó fehér, Amigo&Intercost Catline mezt kapta. A Magyar Turisztikai Ügynökség által felajánlott zöld mezt legjobb magyarként Valter Attila viselheti, míg a Ciuc Radler feliratú sárga mezt legjobb románként Crista Daniel kapta. A legjobb 23 év alatti Tusnád feliratú mezt a második szakaszon Markus Kopfauf öltheti majd magára.
Ma délelőtt 11 órakor Szé­kelyudvarhelyről indul a mezőny, majd a Libán-tetőn áthaladva Gyergyószentmiklóson tekernek át, ahonnan újra a Libán-tetőt megmászva és a Hargitán átkelve érik el Csíkszeredát. Holnap 10 órától a Hármaskereszttől indulva Hargitafürdőig tekernek egyenként a kerekesek az egyéni időfutamon, délután pedig egy felcsíki és egy alcsíki kitérő után a Csíkszereda utcáin kialakított pályán tesznek meg 12 kört. A viadal várhatóan szombaton este 8 óra után a díjkiosztóval zárul a Szabadság téren.

Kopacz Gyula