Nemcsak vásár, szórakozás

Közösségi térként működik: kikapcsolódásra, szórakozásra al­kal­mas hétvégi program, ezért egyre többen jönnek ki a vásárra – állítják a csíkszeredai bolhapiacról az emberek. A szombati piacon régi és új áru egymás mellett megfér, van itt padláson felejtett, kopott eszcájg, megsárgult könyv, de a legújabb divatú ruhanemű vagy mosogatószer is megtalálható. – Alkudni pedig kötelező! – mondják a visszatérő vásárlók.

Öreg szerszám nem vén szerszám… Mindent is lehet kapni Fotó: László F. Csaba

A Hargita utcában most már több mint öt hónapja működik a Csíkszeredai bolhapiac, szombatonként reggel 9 órakor alig lehet parkolóhelyet találni, annyian járnak ki ide gépjárművel. És ez csak egy része a nézelődőknek, mert vannak, akik sétával egybekötött hétvégi kikapcsolódásként tekintenek a vásárra.
A földre és asztalokra kipakolt portékát kínáló árusok között baráti társaságok beszélgetnek, vannak, akik együtt jöttek a piacra, mások itt találkoznak össze, örvendenek egymásnak, árusok és a vásárlók közösen állítják: jó hangulatú a piaci.

A legjobban felszerelt bolhapiac
– Nemcsak vásárolni jönnek ide az emberek, hanem, hogy találkozzanak egymással, beszélgessenek, megosszák a heti híreket. Szét kell nézni a piacon: itt-ott szétszórtan baráti társaságok állnak körben és önfeledten beszélgetnek. Nekünk, árusoknak is kikapcsolódás itt lenni – mondta Kinga, aki Székelyudvarhelyről érkezett ide árulni.
Kinga szerint igazuk volt a piac fenntartóinak, hogy újraélesztették a megyeszékhelyen valamikor működött oroszpiac mintájára a szabadtéri piacot, a vásár megnyitása óta ugyanis árusok és vásárlók egyre többen érkeznek ide.
– Itt mindenki a pénztárcájának megfelelő áron vásárolhat, régi és új árut egymás mellett kínálnak a piacosok. A mi szempontunkból, pedig ami a legfontosabb, hogy a térségben a csíkszeredai az egyik legfelszereltebb piac, normális mellékhelyiségekkel, büfével – tette hozzá.
A piac működtetője szerint körülbelül száz azoknak a stabil árusoknak a száma, akik minden szombaton itt vannak a csíkszeredai bolhapiacon, az elmúlt időszakban pedig a helyi termelők, zöldségesek, mézesek is kezdtek megjelenni a kereskedelmi felületen.
– Főként a székelyudvarhelyi termelők jönnek, a csíki gazdák, termelők valamiért még tartózkodnak a jelenléttől. Gondolkodunk ugyanakkor azon is, hogy egyik hétköznapra állatvásárt is hirdessünk, ennek az engedélyeztetése azonban bonyolult, egyelőre tehát várat magára – tudtuk meg Lakatos Róbert üzemeltettől.

Alkudni kötelező
Használt cipőkből bőven volt kínálat a hétvégi vásáron, talán régi szerszámokból volt hasonlóan nagy a felhozatal, utóbbinál természetesen férfiak nézelődtek, csavarok, kéziszerszámok között keresgéltek.
– Mit szeretne venni? – szólítom meg az egyik nézelődő férfit.
– Hát ezek már régi, letett szerszámok, de sokan rászorulnak. Én csak bámészkodom.
– Az árakkal elégedett?
– A piac az alku tárgya. Itt kötelező alkudni, mindennek a felét kell ajánlani, aztán úgy menni felfelé az árral. Tudja, ez úgy van, hogy a vásár sikere kettőn múlik, az eladón és a vevőn, a kettő közül pedig valamelyik mindig veszít – okított hamiskásan a férfi.
Megfogadtuk a jó tanácsot és kipróbáltuk, hogyan működik a csíkszeredai bolhapiacon az alkudozás, voltak árusok, akiknél 10 lejt sikerült lefaragnunk az árból, máshol 1 lejt sem sikerült lealkudni. Az ilyen árusnak azt mondják a vásárlók, hogy ne is jöjjön a piacra!
– Kincsvadászat ez! Találtunk már itt régi ritka könyvet, klasszikus CD-ket is. Kéthetente látogatunk a piacra, jó szórakozás: van amikor vásárolunk, máskor üres kézzel térünk haza, de hát ez is a piac jellemzője, hogy az egyik nap nem a másik – osztotta meg véleményét egy másik nézelődő.

Télen is lesz bolhapiac
Az üzemeltető a téli időszakban is szeretné működtetni a bolhapiacot, az ehhez szükséges körülményeket is megpróbálja biztosítani az árusok számára, nemrégiben egy 20 négyzetméteres melegedőt alakított ki a büfé melletti konténerben.
– Leszigeteltük a mellékhelyiségeket és a téli hónapokban fűteni is fogjuk ezeket. Megpróbálunk civilizált, emberi körülményeket teremteni, hogy az árusok és a vásárlók egyaránt jól érezzék magukat – állítja Lakatos Róbert.
Az asztalokról, földről, autó csomagtartójából áruló árusok között bolyongva akár két órát is eltölthet az ember. A nézelődés, alkudozás után pedig meleg teát, kávét a férfiak valami erősítőt is megihatnak, hogy átmelegedjenek, természetesen csak azok, akik gyalog érkeztek a vásárra, és mivel parkolóhelyet egyre nehezebb találni a piac környékén, érdemes elgondolkozni azon, hogy a heti munka után jót tesz az ember fizikumának és szellemének is egy szombat reggeli séta.