Nem rabolták, kölcsönkérték egymás idejét

153

Közel két éve indította útjára a Civitas Alapítvány az Időbank-projektet Udvarhelyszéken. Tíz település, 150 regisztrált tag, számos közös élmény – ez az önzetlen, nem pénzben, hanem a másoknak ajándékozott időben mért szolgáltatás és kölcsönös segítségnyújtás mérlege. A projekt finanszírozása lezárult, de a hálózat, a közösség révén tovább él. Érdemes csatlakozni!

Egy hete Szentegyházán ropták a táncot a fiatalok. Udvarhelyen folytatják
Bizakodóan tekintenek az Időbank jövőjére – Orbán Árpád, Kulcsár Orsolya, Kis Zoltán Fotó: Bákay Magdolna / Civitas Alapítvány

Házhoz mennek, kéményt pucolnak, megjavítják a kerítést, a csö­pögő csapot, az elromlott villanykapcsolót, megmetszik a fát, ha kell, gyermekre vigyáznak, és kalákában nyaralót tataroznak – mindezeket a szolgáltatásokat nem pénzért, hanem kölcsönös segítségnyújtás jegyében teszik a 23 hónapja létrehívott, Ud­varhelyszék 10 településén kiválóan működő Időbank-rendszer tagjai.
A nálunk még rendhagyónak számító, önkéntes és kölcsönös segítségnyújtáson alapuló – Adni Nemes – kapni Öröm! Időbank – a Pénzmentes Segítségnyújtás Hálózata elnevezésű – projekt finanszírozott szakasza ugyan véget ért, de a kiépített rendszer tovább működik, és az ötletgazdák, koordinátorok azt remélik, hogy a még gyermekcipőben járó Időbank-rendszer túllépi szülőhazája, Udvarhelyszék határát, és követőkre talál nemcsak Erdély-, de országszerte, sőt még a határokon túl is.

Lezárult, de nincs vége
– Nincs vége, csak egy leszerződött időszaknak a végén vagyunk, de ahogy a többi projektünk, az Időbank is tovább él, és megérdemli, hogy így legyen. Bizakodó vagyok a jövőre nézve, hiszem azt, hogy a gyermekeink és az unokáink is élvezni fogják a kiteljesedését. Úgy gondolom, az alapítvány egy újabb fogódzót, lehetőséget adott a vidéknek, Erdélynek. Nem szeretnénk ezt magunknak megőrizni, nem Udvarhelyszéknek hoztuk létre, még akkor is, ha itt kísérleteztük ki – fogalmazott Orbán Árpád, a Civitas Alapítvány elnöke a projektzáró sajtótájékoztatón. Mint mondta: az Időbank, bár különálló „szépen kicsiszolt gyémánt”, ám minden szempontból beleillik abba a közösségépítő, a várost a faluval „összehozó” tevékenységbe, amelyet az alapítvány az 1992-es megalapítástól kezdve célul tűzött ki és amelyet különböző programok révén konzekvensen folytat.

Itt az időm!
Az indulástól a megvalósításig történteket a két projektkoordinátor, Kulcsár Orsolya és Kis Zoltán foglalta össze, akik beszámolójukat személyes tapasztalataikkal színesítették és egy hangulatos kisfilmmel is illusztrálták.
Mindketten kiemelték, hogy elégtétel látni, hogy az, ami 2015 nyarán, még csak álom volt, az mára kézzelfogható valósággá vált.
A választott jelszó, Itt az időm! tükrözi a projekt lényegét, mondta el Kulcsár Orsolya, aki szerint az Időbank nem más, mint „egy szívesség-közösség, ahol a pénz helyett az idő a mértékegység, amivel az emberek egymásnak megköszönik a segítséget”. Örömmel nyugtázta, hogy bár Ud­varhelyszéket célozták meg, Csík­szeredából, Gyer­gyóból, Ma­gyar­országról is vannak regisztrált tagok, sőt érdeklődtek már Kanadából is.
Az Időbanknak jelenleg 150 regisztrált tagja van, de a közösséghez a www.idobank.ro honlapon bárki, bármikor csatlakozhat. Az, hogy a már barátivá kovácsolódott közösség miként és meddig fog működni annak függvénye, hogy a lényege nem pénz, hanem hozzáállás kérdése – summázták az ötletgazdák, akik bizakodóan tekintenek a pénz nélkül is fenntartható jövőbe.

Ügyfélszolgálat a közösségi hálón keresztül
A közösségépítésnek több fejezete volt. Első körben a népszerűsítésen volt a hangsúly, ellátogattak az udvarhelyszéki településekre, és az ott élőkkel való személyes találkozások alkalmával, de kérdőívekkel is felmérték azokat a helyi erőforrásokat, lehetőségeket, amelyeket az Időbank-projekt szellemiségével összehangolva a közösség szolgálatába tudnak állítani az egyes települések lakói. A 2 x 24 találkozó eredményeképpen hat falu – Homoródkarácsonyfalva, Farkaslaka, Zetelaka, Oroszhegy, Gagy, Lövéte, Felsőboldogfal­va – és három város – Szentegyháza, Székelykeresztúr, Székely­ud­var­hely – közössége csatlakozott a rendszerhez. A kapcsolattartó időgazdák önkéntesen vállalták a kapcsolattartást, és az Időbank honlapján, de a Facebook közösségi portálon is létrehozott online hálózatban az ügyfélszolgálatot.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek