Nem mindegy, hogyan öntözzük gyümölcsfáinkat

33

Gyümölcsfáink jobb nyári csapadékellátásához egy kis odafigyeléssel akár már az ültetés első pillanatától hozzájárulhatunk, de olcsó és hatékony öntözési módot kínál a fákat körbevevő csepegtetőcsövek észszerű használata is. Sándor Zoltán csíkszentsimoni kertészmérnök tanácsait nemcsak a hobbikertészek szívlelhetik meg.

Gyümölcsös. Fontos a jó vízellátás Fotó: Domján Levente

A nyári hőségben nemcsak a haszonállatok, hanem a cserjék, gyümölcsfák is különösen igénylik a vizet: ha viszont csemetéinket öntözzük, akkor arra is figyeljünk, hogyan tesszük – hívja fel a kertbarátok figyelmét Sándor Zoltán kertészmérnök, a csík­szentsimoni rózsa- és gyümölcsfanevelő kertészet vezetője.
– Szerencsére május–június elég csapadékos volt, de fiatal gyü­mölcsfáink öntözésére – hacsak nem érkezik még egy-egy kiadós eső – júliusban is érdemes odafigyelni. Ahol a talaj nem elég vizes, vagy a talajvíz mélyen húzódik, ott a fiatal gyümölcsfákat az első három esztendőben rendszeresen öntözni kell. A frissen ültetett gyümölcsfákat például a nyár folyamán akár hússzor, száraz esztendőben pedig akár hatvanszor is meg kell locsolni, de az eszünkkel is hozzájárulhatunk a csapadék növeléséhez, amennyiben az ültetéskor a gödröt a gyökérnyak magasságában tölcsér vagy tányér formájúra alakítjuk. A tölcsér akár 60-120 centiméter átmérőjű és 4 centi mély is lehet, a lényege az, hogy akár még a gyenge csapadékvizet is a törzs irányába futtassa. Ha ilyen módon egy négyzetméteren egy milliméter csapadékot megtartunk, az gyakorlatilag már 1 litert jelent, ami a csemeténk nyári fejlődéséhez nagyon jó. Tehát értelemszerűen a fáink tövét semmiképp se töltsük fel bakhát formájúvá, mert 10 ezer éve az ember azért épít tetőt kunyhójára, kalibájára, házára, hogy lefusson róla a víz. A gyümölcsfa érdekében viszont pont fordítva kell eljárnunk. És ugyanez igaz az ágyásokra is – mutat rá egy érzékletes példával Sándor Zoltán. Hozzátette, a gyümölcsfák bakhát-töltögető eljárását csakis a profi – intenzív és szuperintenzív – kertészetekben alkalmazzák, igaz, ez esetben már az öntözést is csepegtető-berendezésekkel, a fák optimális vízszükségletéhez igazítják.
A csíkszentsimoni kertészmérnök úgy véli, a vízfelhasználás szempontjából hatékony csepegtetőcsövek mára már széles választékban – akár már 20 banis árról indulva – a hobbikertészek számára is elérhetők és megfizethetők. A szakember a csepegtetőcsöveket a fák törzsétől számított 50-100 centiméteres, vagy akár ennél is nagyobb sugarú körben ajánlja lefektetni.
– A csepegtetőcsöveket úgy helyezzük, hogy a déli órákban a fa árnyékának karimáján belül essenek. Tudniillik ott vannak azok a hajszálgyökerek, amelyek a csapadékot felszívják, hasznosítják. Nyilván ez a kör a gyümölcsfa fejlettségétől függ: egy fiatal gyümölcsfa esetében 50-80 centiméteres, egy 6 méteres koronájú fa esetében pedig 4 méteres sugarú karika is kialakítható, amit gyenge nyomás mellett az öntözőcsőről egy T-csatlakozóval táplálhatunk. Ez esetben a víz pontosan oda jut, ahova szükséges, és nem a törzsére – hangsúlyozta Sándor Zoltán.
A gyümölcsfa-tulajdonosok nyári tennivalói közül a kertészmérnök a rovarkártevők elleni permetező védekezés szükségességét említi: e célra a növényvédő szert forgalmazó szakboltokban beszerezhető készítményeket a gazdák 3-4 ezrelékes töménységű oldatban használhatják.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.