Nem a szájuk, a kezük jár az UTCA embereinek

76

Alig pár hónapja, kampányidőszakban alakult, de nem politizál az UTCA – Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport. Tagjai nyitott szemmel járó udvarhelyi civilek, akik nem bűnbakot keresnek, nem ujjal mutogatnak az illetékesekre, és nem tétlenül várják, hogy megoldódjanak a gondok, hanem cselekednek azért, hogy szebb, tisztább legyen a város és környéke. Önkéntesen, együtt, kalákában.

Kaláka a Csereháton Fotó: Akciócsoport-Facebook
Kaláka a Csereháton Fotó: Akciócsoport-Facebook

Szabó Zsolt és Matyó Magyari Lajos az alapítói a kalákázás régi, de minden időben hasznos szokását Székelyudvarhelyen is feléleszteni kívánó civil akciócsoportnak.
A két fiatalember barát, közös szenvedélyük, a természetjárás és a horgászás, az élővilág és környezet iránti tisztelet a közös nevező, és ez volt az alapja az általuk létrehívott UTCA – Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoportnak is.
Az önkéntesség nem ismeretlen fogalom számukra, Magyari már hét éve rendszeresen szervezett folyó- és patakmeder-takarítást, halakat mentett a kiszáradt patakmederből és telepített a Nagy-Küküllőbe.
Közös „gyermekük”, az UTCA nevő akciócsoport megalakulását május elején, a Facebook közösségi portálon jelentették be. A közösségi média előnyeit jól kihasználták: itt toborozták a szimpatizánsokat, itt tették/teszik közzé rendszeresen, fotókkal is illusztrálva azt, ami jártukban-keltükben szemet szúrt nekik, vagy a mások által jelzett, a közösséget érintő problémákat. Ám az akciócsoport oldala nem csupán panaszfal: a gondokat nem­csak meglátják, lehetőségük szerint meg is oldják: önkénteseket toboroznak, és Udvarhely különböző helyszínein városszépítő kalákákat szerveznek.
– Nem bűnbakot kell keresnünk, hanem megoldást a problémára! – Szabónak ez az egyik panaszos hozzászólónak címzett válasza akár a mottójuk is lehetne, hiszen megalakulásuk óta valóban nem ültek karba tett kézzel. Az első közösségi akciójuk eredménye szó szerint sokat nyomott a latban: május 21-én a Szombatfalván átfolyó Szejke-patakból 40 zsáknyi, mintegy 2 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.
A helyi sajtó és a városlakók közül többen is felfigyeltek a medertakarításra, viszont kicsit kételkedve kezelték, mivel politikai hátteret sejtettek abban, hogy az akcióban részt vett az MPP-EMNP koalíció több tagja, többek közt az akkor még csupán jelölt Gálfi Árpád polgármester is gumicsizmásan „merült el” a patakmederben. De a fő UTCAfelelősök megnyugtatták a tamáskodókat: szó nincs semmiféle politizálásról, az UTCA azért van, hogy a hasonló gondolkodású, tenni akaró civileket összegyűjtse, és arra sarkallja, ne csak hibát, hibásokat keressenek, ne csak a számítógép billentyűzetét koptassák, hanem fogjanak lapátot, ásót, csákányt, ha kell, és együtt tegyenek azért, hogy Udvarhely szebb, élhetőbb város legyen.
Az UTCA által meghirdetett kalákázásokra mindig van jelentkező, így az önkéntes civilek a Csereháti Lakószövetség meghívására és velük közösen tették rendbe június 18-án, a lakónegyedben a játszóteret, és legutóbb vasárnap, az udvarhelyiek egyik kedvenc kirándulóhelyén, a Kerekerdőn tisztították meg a gaztól és szépítették meg a Szentimre Vadászcsoport néhai kedvenc Medve kutyájának 1971-ben felállított síremlékét.
Az UTCA kezdeményezői és mentorai példamutatóak a segítségnyújtásban, ahogy mondani szokták, nem sokat tétováznak, lépnek, ha szükség van. Tegnapelőtt a hirtelen jött esőzés nagy riadalmat és kisebb áradást okozott Udvarhelyen, a Tábor utcában. Az UTCA felelőseit is értesítették, Szabó azonnal a helyszínre sietett.
– Sajnálatos módon a Tábor utcában két házat is elöntött a víz a kanálisok eldugulása miatt. Karöltve a helyiekkel, a tűzoltósággal és a helyi rendőrséggel a problémát megoldottuk, mire az illetékesek is a helyszínre érkeztek nagy fejvakargatva… – kommentálta a történteket Szabó Zsolt.
Az UTCA már egyfajta mozgalom, saját, egy utcai kockakövet ábrázoló emblémával. A civil kezdeményezés népszerűségét bizonyítja, hogy az aktív tagok száma alig egy hónap alatt elérte a félszázat, a szimpatizánsoké, követőké pedig rohamosan gyarapodik.
Az UTCA kezdeményezői, Szabó Zsolt és Matyó Magyari Lajos lapunknak elmondták: a közeljövőben egyesületet hoznak létre, hogy nagyobb kaliberű projektekhez pályázati lehetőségeket tudjanak felhasználni. Civilek és vállalkozók támogatását várják folyamatosan, az eddigi munkájukat maguk finanszírozták „összedobott” alapokból.
A közösség nyitott, bárki csatlakozhat, kortól, nemtől, vallási és politikai nézettől függetlenül, a lényeg, hogy ha kell, ne szégyellje megfogni a lapát nyelét, és ne csak lájkolja az eredményes kalákákról készült képeket, hanem tegyen is azért, hogy a város, ahol él, tisztább, szebb, élhetőbb és miért ne, jobb is legyen.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.