Ne veszítsük el a jó helyezésünket!

35

Egy bukaresti ingatlanközvetítő portál és egy piackutató cég közös projektjében Románia egyes városait és azok lakónegyedeit különböző szempontok szerint rangsoroló felméréseket készít. Megvizsgálták többek között a tanintézmények elérhetőségét, a szabadidős tevékenységek sokszínűségét, de még a levegő minőségére vonatkozóan is felmérést végeztek, a legjobb egészségügyi intézményekről, valamint az élet „drágaságára” vonatkozó vizsgálatokról nem is beszélve.
Érdekesség, hogy Csíkszereda több felmérésben is a pozitív lista élbolyában szerepel, például Hargita megye székhelye az ország második legtisztább levegőjű városa Brassó után – állapították meg a felmérést végző szakemberek. A szabadidős tevékenységekre adott lehetőségek szempontjából pedig a harmadik helyen végeztünk, az első helyezett Nagyvárad és a második helyezett Brassó után. Ebben a felmérésben azt vizsgálták, hogy elegendő zöldövezet található-e a városban, illetve a sporttevékenységek végzésére alkalmas létesítmények, illetve a kulturális intézmények számát és minőségét is osztályozták. Az ország legkisebb megyeszékhelyeként, ráadásul az előszeretettel legszegényebb régióként beállított Hargita megye székhelyétől ez nem rossz teljesítmény.
A városokban tapasztalt köztisztaságot vizsgáló kutatásban is elég jó helyezést értünk el: a hatodik legtisztább város az országban Csíkszereda. Ez az eredmény azonban lehetséges, hogy más eredményt hozna ma, ugyanis valami megváltozott a városban. Újabban a szemétgyűjtő pontok többségénél halomban áll a hulladék. Feltehetően a guberálók hagyják szétterülve a szemetet a környéken, sajnos az napokig rontja a környék látványát, a szél felkapja a műanyag tasakokat és a szeméttároló közelébe se lehet menni a bűz miatt. A guberálás megfékezése sajnos egyelőre túl összetett kihívás a társadalom számára, azonban mi magunk megpróbálhatunk egy kicsit jobban odafigyelni: gyűjthetjük például szelektíven a hulladékot, és igyekezhetünk nem a szemetesbe dobni a fölösleges, de még használható, eladományozható holmikat.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.