Nagyobb beruházásokban is gondolkodhatnak: Modern tűzoltóautókkal gazdagodott Felcsík

20

Két teljesen új tűzoltóautóval, valamint egy többfunkciós kot­rógéppel gazdagodott a Fel­csí­ki Önkormányzati Fejlesz­té­si Tár­sulás uniós pályázata révén Csík­szentdomokos, Csík­dán­fal­va és Csíkkarcfalva. Az értékes járműveket tegnap délelőtt kisebb ünnepség keretében vették át az érintett települések vezetői Karcfalván.

Csíkszentdomokos és Csík­dánfalva önkéntes tűzoltó-alakulata egy-egy Re­nault márkájú tűzoltóautót használhat az elkövetkezőkben. Az együtt 1,6 millió lej értékű járművek mintegy 5000 liter vizet és 500 liter habot képesek tárolni, továbbá 60 méter hosszúságú tömlővel felszereltek. A Karcfalva által elnyert 381 ezer lej értékű kotrógépet ugyanakkor négyféle kupával, illetve utcaseprésre és hókotrásra is alkalmas eszközökkel is felszerelték.
Az önkormányzati fejlesztési társulás, amelybe az említett falvakon kívül Csíkmadaras és Csíkszenttamás is beletartozik, hét fejlesztésből álló integrált pályázatot nyújtott be az Országos Vidékfejlesztési Programban még 2009-ben. A projekt összértéke 5 millió euró.
– Több ízben is újjá kellett éleszteni a projektet, míg 2017-re öt pályázatot sikeresen lezártunk. 15 kilométer hosszúságban aszfaltoztunk, de Csíkszenttamáson még zajlanak a munkálatok. Csík­szent­domokoson ugyanebből a projektből felújítanánk a kultúrotthont, de még nem találtunk kivitelezőt, Madarason pedig az iskola utáni foglalkozásnak (after school) helyet adó épület tervei hamarosan elkészülnek – ismertette az integrált jövő év augusztusáig meghosszabbított pályázat jelen állását Bőjte Csongor Ernő, Csíkdánfalva polgármestere, a fejlesztési társulás elnöke.
Tánczos Barna RMDSZ-es sze­nátor a kistérség önkéntes tűz­oltóinak is gratulált, hiszen munkájukat önfeláldozóan, odaadással végzik. Kitért továbbá a hasonló pályázatok nyújtotta előnyökre is.
– Ezek a felcsíki falvak már olyan szinten állnak, hogy az itteni életszínvonal megközelíti a városi kényelmet: az utcák többségét leaszfaltozták, víz- és csatornahálózat van a térségben, illetve a legtöbb helyen gázvezeték is. Romániában kevés olyan vidéki térség van, ahol ilyen magas a fejlettségi szint – fejtette ki a szenátor.
Csák László, a pályázat lebo­nyolításában szerepet vállaló Pla­nificatio Kft. vezetője, vidékfejlesztési szakértő hozzátette, hogy Felcsíkon az alap-infrastruktúra mára már kiépült, ezért itt akár ipari beruházásokban is lehet gondolkodni. Ehhez egyébként az új tűzoltóautók is hozzájárulnak, hiszen amikor a befektető felméri a térséget, nemcsak az alapinfrastruktúra meglétére figyel, hanem arra is, hogy katasztrófavédelmi szempontból is megfelelő feltételekkel rendelkezzen a térség.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.