Nem lesz felnőtt kosárlabdacsapat

48

Nem nevezett a férfi kosárlabda-bajnokságba a VSK Csíkszereda. Idéntől megerősítik az utánpótlás-képzést, a tervek szerint két-három év múlva visszatérhet a klub a másodosztályba. Két lány- és két fiúcsapat viszont az ifjúsági korosztályos bajnokságokban harcol.

Az U13-as fiúcsapat idén is indul az országos bajnokságban Fotó: László F Csaba / archív

Nem lesz felnőtt kosárlabdacsapata ősztől Csíkszeredának, a VSK ugyanis nem nevezett a férfi 1. Ligába, viszont négy ifjúsági, két lány- és két fiúcsapat a korosztályos pontvadászatokban indul. Megerősítik az utánpótlás-képzést.
– Két modell közül választhattunk volna ősztől: harcolni az élvonalba jutásért, vagy pedig helyi játékosokra építve az 1. Liga középszintjén játszani. Előbbihez nem volt meg a megfelelő támogatottság, utóbbinak pedig úgy érzem, nem volna nagy értelme – nyilatkozta lapunknak a VSK Csíkszereda vezetője. Lászlófy Botond hozzátette, ahhoz, hogy feljutásért harcoljon a csapat, a hazai mag mellé legalább nyolc játékost, közülük két külföldit kellett volna igazolni, ez utóbbi viszont nem volt járható út, mert nincs a csapat mögött egy kemény támogatói kör, aki akár az élvonalban is továbbvinné a csapatot. – Idéntől a hangsúlyt az utánpótlásra helyezzük – tette hozzá Lászlófy, aki a VSK felnőtt kosárlabdacsapatát is irányította az elmúlt években.
Lászlófy ugyanakkor elmondta, már az elmúlt idényben több ifjúsági játékos kapott folyamatos játéklehetőséget a felnőttek között, akik most visszatérnek az U18-as csapathoz.
– Ősztől jóval erősebb lesz az U18-as csapatunk, hiszen az a négy játékos, aki az 1. ligás meccseken már szerzett tapasztalatot, húzóember lesz az ifjúságiaknál – mondta a VSK vezetője.
A tavalyi 1. ligás csapatból többen is tanulmányok miatt abbahagyták az aktív sportolást, Vita András pedig az utánpótláscsapatoknál vállalt edzői munkát.
– Néhányan az elmúlt idény keretéből csapat nélkül maradtak, nekik ezúttal is köszönöm a hozzáállást, a munkát, amit a VSK Csíkszeredánál tettek – mondta Lászlófy.
Arra a kérdésre, hogy gondolkodtak-e Csíkszereda-szinten egy kosárlabda-akadémiában, a VSK vezetője azt mondta, igen, de egyelőre nem látja ennek értelmét.
– Ha nincs egy etalon felnőtt­csapatra igény akár a férfiaknál, akár a nőknél, nincs értelme akadémiarendszerben gondolkodni. Öt-hat év alatt kinevelsz ugyan egy korosztályt, de ha nincs egy komoly fel­nőtt­csapatod, akkor másnak nevelsz, más csapatát erősíted, gyakorlatilag költöd úgy a pénzt az utánpótlásra, hogy biztosan tudod, mikor elérik a felnőttkort, elmennek. Ennek pedig így tényleg nincs értelme – szögezte le Lászlófy Botond.
Ősztől két fiú- és két lánycsapat vesz részt a hazai országos utánpótlás-bajnokságokban. Az U18-as és U13-as fiúcsapatot Vita András edzi majd, míg a lányok U16-os és U14-es gárdájánál Nagy Kinga Katalin és Endes Tünde készíti fel a játékosokat.
– Úgy tűnik, a lánycsapatok népesebbek, mint a fiúgárdák. Ezt azzal is lehet magyarázni, hogy a lányok számára csapatsportot űzni Csíkszeredában ma nagyon kevés a lehetőség, míg a fiúk több sportág közül is választhatnak – mondta Lászlófy.

Népes a klub
A VSK Csíkszeredát sokan a kosárlabdacsapattal azonosították, ám a klubnak számos más szakosztálya is van. Alig egy hónapja a Román Jégkorong Szövetséghez is csatlakozott a VSK, így a közel­jövőben lehet, hogy hokisokat is nevelnek majd. A műkorcsolya szakosztálynak közel harminc sportolója van, ők Simon Mária és Bogyó Löffler Mária edzőnők irányítása alatt készülnek az idényre, de Kedves Éva is foglalkozik egy kezdő csoporttal.
Népes a VSK tájfutó szakosztálya is, a leigazolt sportolóik száma húsz fölött van, Csúcs András edző irányítása alatt készül többek között Suciu Simion, Szép Zoltán és Ráduly Annamária is, akik folyamatosan szállítják az érmeket az országos versenyekről. De a szakosztály leigazolt sportolója Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is.
A város talán egyik legeredményesebb sportolója, Tófalvi Éva is a VSK leigazoltja, a sílövő szakosztálynál van Gegő Hunor és Kristó Norbert is, őket Kristó Loránd irányítja az edzéseken és ő a szakosztályvezető is. Az úszó szakosztályt Trandafir Norbert irányítja, aki edző és sportoló is, ugyanakkor még négy leigazolt úszója van a VSK-nak. A cselgáncsozókat Albu Botond edzi, a VSK sportolója Orbán Lehel, Papp Róbert Flórián, Koncz Botond, Koncz Lehel és a kézdivásárhelyi Csíki Zsolt is. A VSK Csíkszereda öt lány-kézilabdacsapattal vesz részt a 2017/2018-as idényben az országos bajnokságban, az U10-es, az U12-es és U14-es gárdákat Szabó Előd edzi.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.