Nem fesztivál, hanem személyes istenkeresés

34

Jövő héten kezdődik a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT), amely töretlen népszerűségnek örvend az erdélyi fiatalok körében. Az Ébredj és Lépj! mottóra épülő idei program a személyes istenkeresésre fekteti a hangsúlyt. A szentmiséken és a péntek esti koncerten bárki részt vehet, a többi program regisztrációhoz kötött.

Jövő héten ismét találkoznak. Ezren érkeznek Csíksomlyóra

Több évtizedes múltra épülő esemény a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, amely már a rendszerváltás pillanatában is jelen volt, sőt még a szekuritáté besúgói sem tudták megfékezni működését. Habár az akkori törvénykezés szabályozta a vallásgyakorlást, mégsem sikerült bilincset rakni a fiatalok és a szerzetes testvérek közreműködésével létrejött igehirdetésre.
A rendezvény előszeretettel vonultat fel olyan előadókat, akik minden korosztálynak érdemlegeset tudnak üzenni, és hitelességükkel alátámasztják kijelentéseiket. Fontos megjegyezni, hogy a CSIT prioritása olyan lelki tér kialakítása, ahol az Istennel való személyes kapcsolatépítésben segítik a fiatalokat.
Bereczki Zsolt, a CSIT egyik főszervezője lapunk kérdésére elmondta, hogy a rendezvény legfontosabb programját az előadások képezik, amelyeket minden esetben kiscsoportos beszélgetések követnek.
– Eddig 950 jelentkezőt regisztráltunk, és a nyitónapig további 50-et várunk – nyilatkozta Bereczki, majd hozzátette, hogy a pénteki koncertestre további, 200-300 látogatóra számítanak. Mindemellett 200 önkéntes tartózkodik majd a tábor területén.
Mivel az idei CSIT zárt körű lesz, a szervezők aggódtak a lehetséges reakciók miatt, tekintve, hogy az árak is növekedtek az eddigi évekhez képest. A jelentkezők aránya viszont azt mutatja, hogy nem csökkent az érdeklődés, hiszen idén is ezer résztvevő jelentkezett a programra.
– Ebben az évben a személyességre fektettük a hangsúlyt. Tavaly mindenki bejöhetett a táborba, nem volt rendszer, és ennek meg is tapasztaltuk a hátrányait. Fontos látnunk, hogy ez nem egy fesztivál – jelentette ki Bereczki Zsolt, aki az idei program mottóját azzal a gondolattal magyarázta, hogy a fiataloknak fel kell ébredniük, és merniük kell képviselni Istent az élet minden területén.
A szervezők meghívására a magyarországi 777blog.hu szerkesztői is ellátogatnak Csíksomlyóra. A 2016-ban indult honlap rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert a keresztény elveket valló fiatalság körében vidám, közvetlen, de kellően komoly bejegyzéseivel.
Martí Zoltán, a 777blog szerkesztője lapunk kérdésére elmondta: a Kárpát-medence lelki megújulásának egyik legfontosabb műhelyeként tekint a CSIT-re, ahol több száz fiatal találkozik, hogy megerősítsék saját magukat és egymást.
– Habár én személyesen még nem voltam jelen az eseményen, a többiek által elmesélt élmények és a videók alapján nagyon különleges találkozónak tartom, ahol tapintható Isten kegyelme – közölte.
A meghívást Bereczki Zsolt azzal indokolta, hogy a portál működési elvei megegyeznek a CSIT által képviselt értékekkel, és hozzátette, hogy szükség van keresztény sajtóra.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.