Negyedszer nyert Bogdan Marișca

10

A 25. Hargita Rali utolsó gyorsasági szakaszán dőlt el a győztes kiléte, a hétvégi versenyt Bogdan Mariºca nyerte. A kolozsvári pilóta a harmadik olyan versenyző, akinek sikerült négyszer győznie a Hargitán. A csíkiak két kategóriában is másodikok lettek.

Botka Dávid idén is székely zászlóba „öltöztette” versenygépét

Az utolsó szelektív és öt másodperc döntötte el a jubileumi, 25. Hargita Rali győztesének kilétét, Bogdan Marișca szombaton negyedszerre nyert a megyebeli viadalon. Korábban ez a néhai Bálint Lajosnak (1982, 1985, 1988 és 1989), valamint Constantin Aurnak (1997, 1998, 1999 és 2005) sikerült, Marișca korábban 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban diadalmaskodott a Hargitán, igaz, akkor még murva utakon zajlott a verseny. A Hargita Rali – akárcsak az elmúlt években – idén is izgalmasra sikeredett, az időjárás pedig ezúttal sem kímélte a résztvevőket.

Kudarc az első napon
A hazai ralibajnokság egyik leghosszabb szelektívje a lehető legrosszabbul kezdődött. Noha a szervezők és a verseny vezetősége mindent megtett azért, hogy a Bu­csin szakaszra kilátogató nézők láthassák a versenyzőket, ez megtörtént, de nem száguldva. Ugyanis a rajt előtt pár perccel megszakadt a kommunikáció, a rádiós összeköttetés a rajt, a cél és a köztes pontok között, így a versenyzők és a nézők biztonsága érdekében törölték a 25. Hargita Rali egyik legvártabb gyorsaságiját.
A Libán szelektív 14 perccel később kezdődött el, ezen Botka Dávid volt a leggyorsabb, a magyar versenyző tehát jól kezdte versenyzését új autójával. Nem mellékes, hogy a közel 12 kilométeres szakaszt a magyar pilóta 121 kilométer/órás átlaggal, 5 perc 52 másodperccel teljesítette. A tavalyi győztes Simone Tempestini és csapattársa, Bogdan Marișca követte Botkát, az első hat versenyző tíz másodpercen belül volt a győzteshez képest.
A Dietrich Árpád Szuperszpeciál újra sok nézőt vonzott Székely­ud­varhely központjában. Több pilóta is a látványos autózás mellett döntött, Ábrahám Thomas és Kelő-Gere László kapta a legnagyobb tapsot a többezres közönségtől. A szakaszt Valentin Porcișteanu nyerte Botka és Dan Gârtofan előtt, így az első nap után a magyar pilóta állt az élen, előnye 5,9 másodperc volt Marișca és 6,2 másodperc a bajnoki címvédő Tempestini előtt.

Bogdan Marişca az utolsó szelektíven szerezte meg a győzelmet Fotók: Balázs Attila

Száraz aszfalton kezdtek
Szombat reggel hűvös időjárás fogadta a zárt parkban a versenyzőket, többen például arra voltak kíváncsiak, száraz-e az aszfalt a gyorsasági szakaszokon, hiszen ilyenkor döntő lehet az abroncsválasztás. Végül minden pilóta slick gumikon rajtolt el, mint később kiderült, mindannyian jó döntést hoztak.
A nap első hurkát – a Patakfalva, Homoródalmás és Lövéte szakaszokat – Tempestini teljesítette a legjobban: a bajnoki címvédő mind a három gyorsaságit megnyerte, sőt a lövétei szelektívet már éllovasként kezdte. A Lövéte szakasz egyébként nagyon megtréfálta Botkát, a magyar ugyanis 49,3 másodperccel volt lassabb Tempestininél, így összetettben a hetedik helyre csúszott vissza.

Eső, jégeső
A második hurok előtt, a Ho­moródmentén eleredt az eső, sőt a lövétei szelektíven jégeső is volt. Annak ellenére, hogy a második patakfalvi szakasz kezdete előtt felszáradt az aszfalt, több versenyző is eső-, vagy átmeneti abroncsok mellett döntött, néhányuknak bejött a választás, mások pedig ráfáztak. Többek között Tempestini, aki egy kanyart elvétve lecsúszott az útról, de szerencséjére vissza tudott térni, ám közel fél percet vesztett, ez pedig az első helyébe került. Gârtofan 110 kilométer/órás átlagsebessége volt a legjobb, Marișca lett a második, de megelőzte összetettben Tempestinit, Botka pedig megkezdte a felzárkózást. Ábrahám Thomasnak is volt egy kis kalandja, de csak a kombi Mitsubishi hátulját dizájnolta egy kissé át. – Éreztem, hogy jobban csúszik az autó, de volt pár néző a kanyarban, így hát jobban kiengedtem a kocsit, hagytam, hogy menjen keresztbe, de hát ott volt a fa, mit csináljak. Mindent a nézőkért! – mondta nevetve a gyorsasági végén a bajnokság egyik legkedveltebb pilótája.
A szentpáli második gyorson is megpördült Tempestini, Gârtofan pedig 120 kilométer/órás átlagsebességgel megnyerte a szakaszt, a részsikernek köszönhetően át is vette a vezetést az összetettben, Botka pedig két helyet javítva az ötödik helyen állt. Botka a második lövétei szakaszt is elrontotta, 31 másodperccel volt lassabb, mint a szakaszgyőztes Marișca, aki visszavette elsőségét Gârtofantól az összetettben. A szelektív egy részét esőben, néhol jégesőben tették meg a pilóták, ennek ellenére komolyabb baj nem történt.

Döntés a legvégén
Az utolsó hurok már napsütésben zajlott, így minden résztvevő visszatért a slick abroncsokhoz, és várható volt, hogy egyre jobb időket autóznak majd a pilóták. Az utolsó patakfalvi gyorsot Gârtofan teljesítette a legjobban, Botka, Tempestini és Marișca előtt, így a brassói mindössze fél másodpercre közelítette meg az éllovast. Szentpálon újra helyet cserélt Marișca és Gârtofan, a brassói két másodperccel volt jobb a kolozsvárinál, ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy Gârtofan, Tempestini és Botka között a szakaszon fél másodperc volt összesen a különbség. Az utolsó szakasz előtt Gârtofan másfél másodperccel vezetett Marișca és egy perc egy másodperccel a harmadik Szabó Gergő előtt.
A verseny utolsó szakasza egyben a viadal Power Stage-e volt, így a szabályok szerint Lövétén pluszpontokat is lehetett szerezni, várható volt tehát, hogy minden versenyző a lehető legtöbbet próbálja kihozni magából és az autójából egyaránt. Tempestini megnyerte a szakaszt, ám ami a legfontosabb, hogy Gârtofan hat és fél másodperccel volt lassabb, mint Marișca, így a kolozsvári az utolsó szakaszon nyerte meg a versenyt. Botka ezúttal nem hibázott Lövétén, és 5,7 másodperccel volt gyorsabb Szabó Gergőnél, így a két magyar pilóta helyet cserélt összetettben, Botka pedig dobogós hellyel zárta első skodás versenyét.

Két csíki dobogó
Amint az várható volt, a Tes­lovan Adrian és Cseh Vajk Imre párosnak Adrian Răspopával kellett megharcolnia az 5-ös géposztályban és az elsőkerék-meghajtású gépjárművek kategóriájában az elsőségért, noha a magyar Neukirchner András (Honda Civic Type-R) is pályázott a győzelemre, mint utólag kiderült, nem véletlenül.
A libáni szelektívet Răspopa nyerte Neukirchner és a csíki páros előtt, utóbbiak között egy tizedmásodperc volt csak a különbség. A Dietrich Árpád Szuperszpeciálon is a bákói volt gyorsabb a csíkiak előtt, a Teslovan–Cseh páros viszont megelőzte a magyart az 5-ös géposztályban.
A szombati első hurkon Răspopa autózta a géposztályban a legjobb időt, a csíkiak végig másodikok voltak, ám hátrányuk mindössze 11,10 másodperc volt. A második hurkon, az eső áztatta aszfalton viszont jobb volt a Teslovan–Cseh páros abroncsválasztása, így Patakfalván 3,1, Szentpálon 1,2, Lövétén pedig 0,7 másodperccel voltak jobbak Răspopánál, így hátrányuk 6,1 másodpercre olvadt összetettben a bákóival szemben.
Răspopa viszont az utolsó hurokra összekapta magát, és mind a három szelektívet megnyerte, Patakfalván és Szentpálon nem tudott túl nagy előnyt kiautózni a csíkiakkal szemben, ám az utolsó szakaszon 11,2 másodperccel volt jobb a csíkiaknál.
– Nem azért, hogy hazabeszéljek, de az idén az egyik legjobban megrendezett verseny volt a Hargita Rali, ezúttal is gratulálni szeretnék a Maxx Racing csapatának és főként Ferencz Csabának – mondta a verseny után Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor viszont sajnálja, hogy a Bucsinon nem versenyezhettek. – Nagyon készültünk a királyetapra, ismerjük az utat, azt hiszem, ha nem törlik a gyorsaságit, minden kategóriában más lett volna a verseny végeredménye. De mint tudjuk, a sportban nem szabad „ha”-val kezdeni mondatot – tette hozzá Cseh. Teslovan Adrian azt mondta, az időjárás kissé megkavarta a dolgokat, és úgy érzi, jók voltak az abroncsválasztások. – A szombati első hurkot elöl slick, hátul vágott slick-kel teljesítettük, Răspopa igazából nem tudott nagyon elhúzni tőlünk. A második hurokra majdnem elfogyott Răspopa előnye, az, hogy mégis maradt 6,1 másodperc, annak is köszönhető, hogy Lövétén utolértük az előttünk egy perccel rajtoló Neukirchner Andrást, és közel fél kilométert mentünk a Honda után, ugyanis a szűk úton egyszerűen lehetetlen volt előzni – mondta a csíki pilóta, hozzátéve, hogy ott legalább 5-10 másodpercet vesztettek, de így is sikerült Răspopát megverniük.
Az utolsó hurok előtt két lehetőség volt a csíkiak előtt: slick abroncsokat tesznek a versenygépre és támadásba lendülnek, vagy pedig vágott slick-kel a biztos második helyet megőrizve célba érnek. – A teljes slick kockázatos lett volna, hiszen a Patakfalva és Szentpál gyorsokon bár teljesen száraz volt az aszfalt, a Lövéte szelektíven, főleg az erdő között tudtuk, hogy nedves, sőt helyenként sáros az út, ami pedig eléggé veszélyes tud lenni sima gumikkal. Nekünk a Hargita Ralin a dobogó és a lehető legtöbb pont szerzése volt a cél, így a biztonság mellett döntöttünk, vágott slick abroncsok kerültek az autóra, és a második helyen zártuk az 5-ös géposztályt és az elsőkerék-meghajtású kategóriát – mondta Teslovan.
Cseh Vajk Imre azt is megemlítette, hogy másodikból is lehetnek még elsők a Hargita Ralin. – Adrian Răspopát a Bákó Rali után első fokon a szövetség fegyelmi bizottsága két hónap eltiltással büntette, amit a bákói pilóta megfellebbezett. Amennyiben a hónap végi fellebbviteli bizottsági ülésen helyben hagyják az első fokú döntést, úgy törlik Răspopa Hargita Ralin elért eredményét, pontjait. Ugyan azt is figyelembe vesszük, hogy végül a bákói nem kap semmilyen eltiltást, pont ezért mi arra törekszünk, hogy a Iași, illetve a Szeben Ralin a pályán győzzük le Răspopát – mondta a csíki navigátor.
Amit fontosnak tartanak a csíkiak, az a a fejlődésük. – Eddig minden versenyen gyorsabbak voltunk az idén, mint a tavaly. A Hargita Ralin – a bucsini szelektívet figyelmen kívül hagyva – az idén a tavalyhoz képest két és fél percet gyorsultunk. Ennek viszont nagyon örülünk, hiszen innen mérhető le, hogy a tavalyhoz képest mennyivel vagyunk önmagunkhoz képest jobbak – mondta Cseh Vajk Imre.

[box type=”shadow” ]Eredmények

A Hargita Rali pontszerzői: összetett: 1. Bogdan Marișca (Ford Fiesta R5), 2. Dan Gârtofan, 3. Botka Dávid (mindketten Skoda Fabia R5), 4. Szabó Gergő (Mitsubishi Lancer Evo 9), 5. Simone Tempestini (Citroën DS3 R5), 6. Valentin Porcișteanu, 7. Florin Tincescu (mind Mitsubishi Lancer Evo 9), 8. Marozsi Zsolt (Skoda Fabia R5), 9. Adrian Răspopa (Citroën DS3 R3), 10. Teslovan Adrian/Cseh Vajk Imre (Citroën DS3 R3T Max). A 2-es géposztályt Marișca, a 3-ast Porcișteanu, az 5-öst és az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját Răspopa, a 11-es géposztályt Kelő-Gere László (Mitsubishi Lancer EVO) nyerte. A Dacia-kupában, a kezdőknél és a Junior kategóriában Mihnea Mureșan (Dacia Sandero), a Suzuki-kupában Radu Necula (Suzuki Swift Sport) volt a leggyorsabb, a rali-2-t Bogdan Moldovan (Renault Clio) nyerte, a Pál Alpár és Fülöp Szilárd gyergyói–csíki páros egy Dacia Logannal összetettben a nyolcadik, az A3 kategóriában pedig a harmadik helyen zárt.[/box]

Kopacz Gyula

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.