Nagy az érdeklődés a Régizene Fesztivál iránt

88

Csíkszereda kulturális élete ékkövének nevezte Füleki Zoltán alpolgármester az idén július 8–16. között zajló Csíkszeredai Régizene Fesztivált, amelynek kínálatát sajtótájékoztatón ismertették a szervezők. Gergely Edit beszámolója.

Fotó: Ádám Gyula

A zenének köszönhetően immár a 37. történelmi időutazáson vehetünk részt július 8-tól: a kétszeres időtartamúra bővült Csíkszeredai Régizene Fesztivál kiemelt vendégét és színes kínálatát a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ székházának udvarán tartott tájékoztatón ismertette hétfőn Ferencz Angéla fesztiválmenedzser, Filip Ignác művészeti vezető, valamint a társszervező Csíkszereda Polgármesteri Hivatala képviseletében jelen lévő Füleki Zoltán alpolgármester.
– Gyakorlatilag az európai rendezvények kapuján kopogtat a fesztivál – mondta Füleki Zoltán, arra kérve a csíkszeredai polgárokat, idén is éljenek az ingyenes kínálattal.
Mint Filip Ignác fuvolaművész hozzászólásából kiderült: a rendezvény látogatottsága minden évben gyarapszik, viszonyításként már-már egy Kolozsvár léptékű érdeklődést könyvelnek el.
Ferencz Angéla rávilágított, Hargita Megye Tanácsa turisztikai pályázata keretében több éve népszerűsítő karaván is zajlik – összehangolt a törekvés azért, hogy a programturizmusba illesztve gyakorlati hasznot teremjen a régiónak a fesztivál. Példaértékűnek nevezte a fesztiválmenedzser azt a tényt is, hogy rendkívül sok intézménnyel együttműködnek a szervezésben, köszönetet mondva minden partnernek és támogatónak.
A rendezvényről számok szintjén megtudhattuk: 9 nap alatt 14 helyszínen, 6 országból 11 együttes és 5 egyéni előadó összesen 22 koncertjét hallgathatjuk meg. De lesz csíkszeredai utcazenélés, és a reformációról szóló, dokumentumfilm-vetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetés is – végül a hagyományos rendezvényzáró táncház.
A fesztiválmenedzser szerint a program egyben időutazás a zene révén, ugyanakkor művelődéstörténeti kalauz is – tekintve a sokrétű jubileumi apropót, amelyekről Filip Ignác nyújtott izgalmas ismertetőt. A fő hangsúlyt a program összeállításánál a reformáció emlékéve kapta.
Idén is van kiemelt vendége a fesztiválnak: a Franciaországból érkező Les Musiciens de Saint-Julien együttes műsorát a 18. és 19. századi eredeti szövegek és gyűjtemények alapján állította össze, az ír zene köré csoportosítva. Az idei meghívottak továbbá Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Hollandiából érkeznek – és arra biztatják az érdeklődőket, hogy bemutatkozókért és kuriózumokért lapozzák fel a www.regizene.ro honlap bőséges kínálatát. A programok tervezésénél két további évforduló is szempont volt: 450 éve született Monteverdi, 250 éve hunyt el Telemann – műveik révén rájuk is emlékezhetünk. A program kiemelt napot szentel Kájoni János halála 330. évfordulójának, a július 9-i gyergyószárhegyi programsorozat keretében – lévén, hogy itt hunyt el a polihisztor ferences szerzetes.
A sajtótájékoztatón bemutatták az idén Ferencz S. Apor képzőművész által készített emlékplakettet is. A fesztivál közönségét meglepetés is várja: szervezői felkérésre ugyanis Macalik Ernő biológus készített gyógyfüvekből számukra ízletes fesztiválteát, amelyet a sajtótájékoztatón máris megkóstolhattunk.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.