Művészeti élménytúrán az erdélyi tehetségek

Művészeti élménytúrán vannak Budapesten a komolyzenével aktívan foglalkozó, kimagasló eredményeket elért erdélyi fiatalok és felkészítő tanáraik, a Class Értékeink Egyesület által szervezett program célja, hogy az ifjú tehetségek betekintsenek a magyar főváros művészeti életébe, illetve hogy szakmai beszélgetéseken gyarapítsák tudásukat.

December 5–7. között tizenhat személy, köztük diákok és tanáraik utaztak Budapestre, hogy a csíkszeredai Class Értékeink Egyesület szervezésében művészeti élménytúrán és szakmai programokon vegyenek részt.
Az egyesület célja szakmai fejlődést biztosítani a komolyzene területén tevékenykedőknek, felpezsdíteni Erdély komolyzenei életét, illetve népszerűsíteni azt. A budapesti tartózkodás alatt a diákok és tanáraik szakmai beszélgetésen vesznek részt Bogányi Gergő Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas, valamint Boros Misi, Junior Príma-díjas zongoraművészekkel, meglátogatják a Nemzeti Színházat és a Magyar Állami Operaház zenekarával is megismerkednek, de találkoznak Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel is.
– A projekt során kulturális élményekben és szakmai tapasztalatokban gazdag programot kínálunk azoknak a közvéleményt formáló fiatal tehetségeknek, akiknek megvan a képességük és akaratuk arra, hogy a szórvány és székelyföldi közösség komolyzene iránti szeretetét erősítsék, és az ehhez kapcsolódó programokon való részvételi szándékukat növeljék. Elköteleztük magunkat nemcsak a tehetségek felkarolása és gondozása mellett, de a közösség összetartó erejének formálása mellett is, a komolyzene ereje által – vallják az egyesület munkatársai.
A művészeti élménytúra lebonyolítását Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola támogatta, utóbbi egyben társszervező is.

Pál Bíborka