Mozgássérültek új központja – Pénzhiány gátolja az építkezést

35

Csak az első emelet felfalazásához elegendő összeggel rendelkezik a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete a Hunyadi János utcában elkezdett új központjának építéséhez. Fikó Csaba, a szervezet tiszteletbeli elnöke azonban bízik a helyi és a megyei önkormányzatok, a vállalkozók és a magánadományozók jó szándékában.

 

Az első szint falai már állnak, de födém még nem került rá. Pénzszűke Fotók: László F. Csaba

A jelenleg a Márton Áron utcában található székhelyükről ebbe a 27 évvel ezelőtt megálmodott épületbe költözne át a szervezet, és itt végezné minden tevékenységét. Április 26-án volt az alapkőletétele az új központnak, amelyben helyet kapnak majd az irodák, az érintettek akadálymentes környezetben, teljes életet élhetnek. A földszinten az irodák mellett működik majd gyertyaöntő- és varróműhely, mintaboltot nyitnak, valamint itt lakik majd a házmester is. Az első emeleten tárgyaló lesz, egy nagyobb közösségi tér, amelyben rendezvényeket szervezhetnek, illetve itt kap helyet három lakás az egyesület munkatársai számára.
– Most Hargita Megye Tanácsával együtt keressük azokat a lehetőségeket, hogy miként támogathatnák a központ épülését. Csíkszereda önkormányzata már csak a következő évben tudna finanszírozást juttatni. Jelen pillanatban úgy 70 ezer euróra lenne szükségünk, hogy az épület – az előzetes elképzeléseink alapján – már idén pirosban álljon. Az első emelet födémjét már nem tudjuk elkészíteni, mert kifogytunk a pénzből – ismertette az aktuális helyzetet a szervezet vezetője.


Fikó Csabától azt is megtudtuk, hogy a mozgássérültek szervezete mintegy 30 ezer eurót teremtett elő az építkezéshez, de jelentős összegeket kaptak belgiumi és németországi adományozóktól is.
– Nagyon sok magánszemély állt mellénk, és minden kis összegért hálásak vagyunk. Egy németországi segítőnk a nyáron süteményeket árult, és ennek köszönhetően támogatott 400 euróval, egy svédországi barátunk gyermeke is 47 euróval segített bennünket, ő fagylaltot árult. De van, hogy megállítanak az utcán és a kezembe nyomnak 20 lejt, hogy vásároljunk négy téglát. Bármekkora legyen az az összeg, nekünk nagyon jól jön, és hálásak vagyunk érte – fejtette ki Fikó Csaba.


Nemcsak magánszemélyek, hanem vállalkozások is támogatják az építkezést, nemrég az egyik építkezési anyagokat forgalmazó cég 7000 eurót adományozott a szervezetnek. Ugyanakkor a kivitelezőnek is hálásak, hiszen a vállalkozás szívügyének tekinti az építkezést, jelentős összegekkel segítették az egyesületet azáltal, hogy ingyen biztosították a zsaluzáshoz szükséges faanyagot.
A szervezet tiszteletbeli elnöke hozzátette, a néhány hete szervezett szeghúzókaláka 15 résztvevőjének is köszönettel tartoznak, hiszen a zsalukat nekik köszönhetően sikerült újrahasznosítani.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.